Lexus LC 500 luxus-coupe

Kun Lexus LF-LC -konseptimalli esiteltiin vuoden 2012 Detroitin autonäyttelyssä, pohdiskelivat toimittajat, uskolliset asiakkaat ja autoharrastajat, mahtaisivatko huomiota herättävä muotoilu ja uskaliaat mittasuhteet päätyä joskus 2+2-paikkaiseen tuotantoautoon. Neljä vuotta konseptimallin julkistuksen jälkeen Lexus on paljastanut täysin uuden LC 500 luxus-coupen.

– LC 500 on ollut tärkeä malli sekä Lexukselle että minulle itselleni henkilökohtaisesti, toteaa konsernin pääjohtaja Akio Toyoda. Päätimme muutama vuosi sitten, että alamme johdattaa Lexuksen brändia intohimoisempaan ja erottuvampaan suuntaan. Lippulaiva-coupen särmikkyys, upea design ja suorituskyky ilmaisevat vahvasti merkin tunteikasta suuntaa. Uutuutemme kasvattaa Lexuksen vetovoimaa maailmanlaajuisesti, Toyoda kertoo.

LC 500:n toteutusta ohjasi vahva, LF-LC -konseptilta peritty muotoilutavoite, ja tekninen kehitystiimi teki kaikkensa säilyttääkseen mahdollisimman paljon alkuperäisen lähtökohdan ratkaisuja tuotantomallissa.

Lexuksen organisaatiolla LC 500 -projektista tuli paljon suurempi kokonaisuus kuin vain uuden coupe-mallin kehityshanke. Toteutustavan muutos, jossa muotoilu- ja insinööritiimit lähentyivät toisiaan, symboloi uuden ajanjakson alkua Lexukselle.

– Muotoilijat ja insinöörit selvittivät ilmenneitä haasteita ja esteitä yksi kerrallaan yhdessä. Saavutimme mielestäni jotain suurempaan kuin vain konseptimallin designin säilyttämisen, iloitsee pääinsinööri Koji Sato.lexus lc 500

Ensivilkaisulla käy selväksi, että toteutustiimi on onnistunut siirtämään LF-LC:n muotoiluideologian uuteen LC 500 -malliin. Ulkoasua leimaa urheilullinen, matala ja leveä olemus. Keulan ilmeessä näkyy vahvasti Lexukselle ominainen etusäleikön tiimalasimuoto, johon liittyvät kolmesta led-yksiköstä muodostuvat ajovaloumpiot. Niissä käytetään autoalan ohuimpia projektoreita.

Sisustan suunnittelua ohjasi ulkokuoren teema. Ohjaamo on elegantti mutta kuljettajakeskeinen, jotta auton ajaminen ja hallitseminen toteutuu ensiluokkaisesti.

– Jo varhaisessa vaiheessa muotoilijat saivat insinööreiltä käsityksen auton suorituskyvystä, jotta tämä pystyttiin huomioimaan ulkonäön toteutuksessa, sanoo LC 500:n päämuotoilija Tadao Mori. Kiinnitimme paljon huomiota esimerkiksi siihen, mihin kuljettajan katse kohdistuu ajon aikana, jotta ajajan on luontevaa keskittyä ajamiseen. Ensimmäistä kertaa design-osasto oli mukana auton dynaamisessa suunnittelussa, jotta ymmärsimme ajamiseen liittyvät tavoitteet ja hyödynsimme niitä automallimuotoilussa, Mori kertoo.lexus lc 500 sisä

Edesauttaakseen Lexuksen kehitystä, LC 500:n tuli tarjota ajoelämys ja luonne jollaisia ei ole ennen Lexuksessa tavattu. Terävämmän ja jalostetumman ajokokemuksen tavoittelusta tuli suunnitteluntiimin keskeinen tavoite, samalla kun merkille ominainen huippulaadukkuus tuli säilyttää.

LC 500:ssa hyödynnetään ensimmäistä kertaa täysin uudenlaista takavetoista alustarakennetta.

– Käytimme yli kolminkertaisen määrän tuotekehitysaikaa normaaliin verrattuna, jotta löysimme oikeanlaisen tietuntuman. Keskityimme myös jousituksen säätöön ja alustageometrian viimeistelyyn. Kori on rakenteeltaan Lexuksen tähän mennessä jäykin. Lopputuloksena olemme ajodynamiikankin osalta kehityksen terävimmässä kärjessä, Sato toteaa.

Takarenkaille voimaa tuottaa RC F ja GS F -malleista tuttu, kierrosherkkä 5,0 litran V8. Vapaasti hengittävä V8 valittiin uutuuteen tasaisen väkevästi voimaa antavana ja upeaäänisenä moottorina. Kokoalumiininen, 32-venttiilinen V8 tuottaa tehoa 348 kW (473 hv) ja 527 Nm vääntöä. Voimanvälittäjänä toimii 10-vaihteinen automaattivaihteisto. Sen vaihtoajat ovat kaksoiskytkinvaihteistoja vastaavia. LC 500 kiihtyy 0-60 mailin (0-96 km/h) alle 4,5 sekunnissa.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x