Sydänoireisiin reagoitava heti – poikkeuksellisina aikoinakin

Sepelvaltimotautia sairastaa noin 200 000 suomalaista ja tauti aiheuttaa vuosittain ennenaikaisia kuolemia enemmän kuin mikään infektiosairaus. Miljoonilla suomalaisilla on kohonnut verenpaine tai kolesteroli, jotka aiheuttavat riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

– Rintakipuihin pitää suhtautua vakavasti. Jos on rintakehän alueen oireita, soitto hätänumeroon ei ole koskaan turha, toteaa kardiologi Anna-Mari Hekkala Suomen Sydänliitosta.

Sydäninfarktin tyypillisin oire on pakahduttava tai puristava rintakipu. Se tuntuu usein laajalla alueella rintakehällä tai painottuu rintalastan taakse. Tuntemus voi säteillä olkapäihin, käsivarsiin, selän puolelle tai leukaan ja pahenee liikkuessa.

– Liikkuessa voi olla närästystä tai polttavaa tunnetta. Tuntemus, on se sitten kipua tai hengenahdistusta, on uusi johon havahtuu. Silloin pitää levätä ja odottaa meneekö kipu ohi. Jos ei mene, niin tulee toimia. Naiset saavat sydäninfarktin tyypillisesti myöhemmällä iällä, jolloin oire voi olla epämääräisempi, Hekkala listaa.

Ihmiset ovat omatoimisesti peruneet sydäntutkimuksia ja infarktipotilaiden lukumäärä sairaaloissa on pienempi kuin yleensä. Ihmisiä on neuvottu pysymään koronan takia kotona, mutta onko toteltu liian kirjaimellisesti tai ymmärretty sanoma väärin. Kyseessä ei ole velvoite, vaan suositus.

– Siltä ikävä kyllä näyttää. Meillä on kuitenkin normaalitilannetta vastaavat mahdollisuudet sydäninfarktipotilaan hoitoon. Infektiopotilaat hoidetaan niin, että he ovat erillään muista. Jos sairaalassa on arvioitu, että suunnitellulle käynnille on turvallista tulla, siihen voi luottaa.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x