Suonensisäinen hoito korvaa avokirurgiaa

Vatsa-aortan pullistuma eli aneyrysma hoidetaan nykyään pääsääntöisesti suonensisäisesti paikallispuudutuksessa. Potilaat kotiutuvat yleensä jo seuraavana päivänä.

20 vuotta sitten Hyksissä tehtiin Suomen ensimmäinen vatsa-aortan pullistuman suonensisäinen korjaus.  Tuolloin uusi hoitomenetelmä toi ison muutoksen koko hoitoprosessiin. Aiemmin pullistuma hoidettiin avoleikkauksella, josta toipuminen vei aikaa ja tarvittiin jopa tehohoitoa. Vuosien myötä tekniikka, materiaalit ja osaaminen ovat kehittyneet voimakkaasti.

Nykyään 90 % potilaista, joilla on repeämisriskin takia hoitoindikaatiot täyttävä vatsa-aortan pullistuma, hoidetaan suonensisäisesti. HYKS Vatsakeskuksessa tehdään vuosittain noin noin 110 ns. EVAR-toimenpitettä (endovascular aneurysm repair). Näistä 10-15 % on erityisen vaativia toimenpiteitä, joissa aortan lisäksi hoidetaan myös sen sivuhaaroja, eli asetetaan tukiverkot, ns. stenttiproteesit,  myös munuaisten ja suoliston alueelle verta vieviin valtimoihin.

Pääosa vatsa-aortan pullistumista sijaitsee munuaisvaltimotason alapuolella. Nämä potilaat hoidetaan nykyään rutiinisti paikallispuudutuksessa nivuspistosta. Potilas on hereillä, ja hänen kanssa voidaan keskustella toimenpiteen aikana.

– Myös revenneen vatsa-aortan pullistuman takia tehtävät hätäleikkaukset hoidetaanpääsääntöisesti suonensisäisesti ja lähtökohtaisesti ilman nukutusta, kertoo ylilääkäri Anders Albäck HYKS Vatsakeskuksen verisuonikirurgian linjalta.

Aortan pullistuma on yksi valtimokovetustaudin ilmenemismuodoista. Sille altistavat tupakointi, ikä ja miessukupuoli. Vatsa-aortan pullistuma on oireeton ja se todetaan yleensä muiden tutkimusten yhteydessä.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x