Hätävilkkuja voi käyttää myös auton liikkuessa

Uusi tieliikennelaki toi pieniä muutoksia auton valojen käyttöön. Hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa, jos niillä varoitetaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta. Aiemmin laissa puhuttiin hätävilkkujen käyttämisestä vain pysähtyneessä ajoneuvossa.

Nykyisin hätävilkut saa kytkeä päälle myös liikkeessä. Hätävilkuilla voi varoittaa muita tienkäyttäjiä liikkuvasta ajoneuvosta esimerkiksi tilanteessa, jossa edellä on sattunut onnettomuus ja liikenne alkaa ruuhkautua. Voi olla tarpeen varoittaa muita myös tielle tulleista tai tienpientareella käyskentelevistä hirvieläimistä. Hätävilkuilla on mahdollista saada tieto vaarasta ajoissa muille tienkäyttäjille, jolloin voidaan välttyä törmäyksiltä.

Monissa nykyautoissa hätävilkut menevät hätäjarrutuksessa myös automaattisesti päälle. Usein valot eivät kuitenkaan ole onnettomuushetkellä ensimmäisenä kuljettajan mielessä.

Näin voit varoittaa muita hätävilkuilla

  • Hätävilkkujen käyttöä ohjaa uuden tieliikennelain 51. pykälä. Sen mukaan pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa saa käyttää suuntavalojen hätävilkkukytkentää, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.
  • Hätävilkuilla voi liikkuessa varoittaa takaa tulevia esimerkiksi hiljaa edelle liikkuvasta autojonosta, onnettomuuspaikasta tai tiellä olevista eläimistä. Myös vastaantulijoille voi vilkkujen avulla viestiä, jos edessä on jotain vaarallista.
  • Hätävilkkujen ollessa päällä ei tavallisilla vilkuilla pysty osoittamaan esimerkiksi kääntymis- tai kaistanvaihtoaikomuksia. Tämä kannattaa muistaa, jos on laittanut hätävilkut vauhdissa päälle.
  • Pysäköidyssä autossa hätävilkkujen lisäksi kannattaa olla päällä seisontavalot eli niin sanotut parkit. Näin etupään hätävilkut eivät peity kirkkaiden ajovalojen loisteeseen. Lisäksi etäältä lähestyvän tienkäyttäjän on helpompi tunnistaa ajoneuvo seisontavaloista autoksi, eikä sitä sotketa esimerkiksi muihin varoitusvaloihin.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x