Painavammat ja vuokrattavat sähköpotkulaudat on pakko vakuuttaa

Liikennevakuutuslain ajoneuvon määritelmää muutetaan. Muutoksen myötä vakuutettavaksi tulevat 1.6.2024 lähtien ajoneuvot, jotka painavat yli 25 kg tai joiden nopeus ylittää 25 kilometriä tunnissa. Poikkeuksena on vuokrattavat sähköpotkulaudat, jotka on vakuutettavia painosta ja nopeudesta riippumatta.

Vakuutettavaksi tulevat myös paino- ja nopeusrajasta huolimatta kaikki elinkeinonharjoittajien vuokraamat sähköpotkulaudat, jotta voidaan varmistaa vuokrattavien sähköpotkulautojen kuljettajien sekä kolmansien osapuolten vakuutusturva. Vuokrattavat sähköpotkulaudat otettiin erikseen vakuutuksen piiriin, koska olisi ollut mahdollista, että vuokrausta harjoittavat toimijat olisivat keventäneet lautojen painoa alle vakuuttamisvelvollisuuden rajan (25 kg). Tällä olisi voinut olla haitallisia seurauksia vuokrattavien sähköpotkulautojen turvaominaisuuksiin ja niiden kehittämiseen

Vakuuttamisvelvollisuus ei koske sähköavusteista polkupyörää

Sähköavusteisella polkupyörällä tarkoitetaan pyörää, joka on varustettu yhteenlasketulta jatkuvalta nimellisteholtaan enintään 250 watin tehoisella sähkömoottorilla ja jonka sähkömoottori toimii vain poljettaessa sekä kytkeytyy pois toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa. Sähkömoottorit voivat kuitenkin toimia polkematta, jos pyörän nopeus on enintään kuusi kilometriä tunnissa.

Sairaanhoitokustannukset korvataan liikennevakuutuksesta

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä vastaavalle viranomaiselle voidaan jatkossa korvata muutosten myötä vakuutettavaksi tulevien kevyiden sähköajoneuvojen aiheuttamien vahinkojen hoidosta syntyneet todelliset kustannukset (täyskustannusmaksu) liikennevakuutuksesta.

Liikennevakuutuslakiin muitakin lisäyksiä

Toisesta ETA-maasta tuotavan ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuutta tarkennetaan direktiivin säännöksiä vastaavasti. Ehdotuksen mukaisesti vahinkohistoriatieto on pyydettäessä toimitettava käyttämällä vakuutus- ja vahinkohistoriatodistuslomaketta, jonka muoto ja sisältö vahvistetaan komission täytäntöönpanosäädöksessä. Lisäksi vastuunjakoa ajoneuvoyhdistelmien aiheuttamista vahingoista tarkennetaan.

Liikennevakuutuskeskuksen korvausvelvollisuudesta tilanteissa, joissa korvausvastuussa oleva vakuutusyhtiö on maksukyvytön. Liikennevakuutuslain yhteistakuujärjestelmää koskevia säännöksiä muutetaan direktiiviä vastaaviksi.

Liikennevakuutuslakiin tehdään myös kansallisia muutoksia
Liikennevakuutusdirektiivin toimeenpanon yhteydessä tehdään myös muita kansallisia muutoksia liikennevakuutuslakiin.

Jatkossa kilpailuun tai lajiharjoitteluun osallistuneelle kuljettajalle itselleen aiheutuneita henkilövahinkoja ei korvata ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Lisäksi kilpailuja koskenut eristetyn alueenrajaus poistetaan ja kaivamisesta aiheutuneiden omaisuusvahinkojen korvattavuutta rajoitetaan. Lakiin tehdään myös teknisiä päivityksiä.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x