Lihavuuskirurgia tuo merkittävän ja pysyvän painonlaskun

Kaksi yleisintä lihavuuskirurgista leikkausta, mahalaukun kavennusleikkaus ja mahalaukun ohitusleikkaus, johtivat tehokkaaseen ja pitkäaikaiseen painonlaskuun kymmenen vuoden seurannassa LL Sofia Grönroosin kirurgian väitöstutkimuksessa. Molemmat leikkaukset paransivat merkittävästi elämänlaatua ja auttoivat parantamaan lihavuuteen liittyviä sairauksia.

Lihavuudella tarkoitetaan painoindeksiä (body mass index, BMI), joka on yli 30.  Lihavuus on maailmanlaajuinen epidemia ja sen esiintyminen on 1970-luvun jälkeen lähes kolminkertaistunut koko maailmassa. Vain joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on enää normaalipainoinen.

Lihavuuden yleistyessä lisääntyvät myös siihen liittyvät sairaudet, kuten tyypin 2 diabetes, verenpainetauti, kohonnut kolesteroli, uniapnea ja useat syövät. Lihavuus on krooninen sairaus, joka johtaa tutkitusti alentuneeseen elämänlaatuun, alentuneeseen työkykyyn, lisääntyneisiin yhteiskunnan kustannuksiin, sekä lisääntyneeseen kokonaiskuolleisuuteen ja lyhentyneeseen elinajanodotteeseen.

Lihavuuteen liittyy edelleen nykypäivänä valtava negatiivinen stigma ja sen syihin liittyy edelleen paljon harhakäsityksiä.

– Osa meistä on alttiimpia painonhallinnan ongelmille, ja lihavuuden syntyyn vaikuttavatkin ravinnon ja liikunnan lisäksi monet muut asiat, kuten ympäristö, sosiaaliset tekijät, geeniperimä, suolistomikrobisto, hormonaaliset tekijät ja aivojen säätelyjärjestelmään liittyvät tekijät. Pahimmillaan epäkunnioittava kohtelu ja syyllistäminen estävät hoitoon hakeutumisen, tai sen saamisen, sitä toivoville potilaille, lihavuusleikkauksia väitöskirjatutkimuksessaan tutkinut Turun yliopiston väitöskirjatutkija Sofia Grönroos korostaa.

Tutkimuskohteena kaksi yleisintä lihavuusleikkausta

Lihavuuskirurgia on tutkitusti ainoa tehokas ja pysyvän painonlaskutuloksen tuova vaikean lihavuuden hoitomuoto. Sen ylivertaisuus verrattuna perinteisiin elintapainterventioihin sekä lääkehoitoon on osoitettu useissa tutkimuksissa.

– Lihavuuskirurgian tavoitteena on pysyvän ja pitkäaikaisen painonlaskun lisäksi liitännäissairauksien ja elämänlaadun parantuminen sekä ennenaikaisen kuoleman ehkäiseminen, Grönroos kertoo.

Maailmalla tehdään yli 700 000 lihavuusleikkausta vuosittain. Kaksi yleisintä lihavuusleikkausta ovat mahalaukun kavennusleikkaus sekä mahalaukun ohitusleikkaus. Kavennusleikkaus on nykyään maailman yleisin lihavuuskirurginen leikkaus, jopa yleisempi kuin aiemmin ”kultaisena standardina” pidetty ohitusleikkaus. Tämä siirtymä on tapahtunut jo ennen kuin satunnaistettujen pitkäaikaistutkimusten tuloksia on ollut käytettävissä.

Kymmenen vuoden seurannassa verrattiin leikkaustavan vaikutusta painonlaskuun ja lihavuuteen liittyvien sairauksien paranemiseen sekä elämänlaatuun. Sekä kavennus- että ohitusleikkaus aikaansaivat merkittävän ja pitkäaikaisen painonlaskun kymmenen vuoden seurannassa. Painonlasku määritettiin ylipaino-osuuden prosentuaalisena vähenemisenä, joka väheni 44 prosenttia kavennusleikkauksen ja 51 prosenttia ohitusleikkauksen jälkeen.

Toimenpiteet johtivat yhtä tehokkaaseen tyypin 2 diabeteksen, kolesterolitaudin ja uniapnean lievittymiseen, ohitusleikkaus oli parempi verenpainetaudin lievittymisen osalta.

Tutkimustulokset ovat suoraan sovellettavissa arkipäivän potilashoitoon. Lihavuuskirurgia on tehokasta sekä turvallista, ja hoidon saatavuutta tulisi pyrkiä lisäämään.

– Leikkausmenetelmän valintaan vaikuttavat monet tekijät, ja valinnassa onkin huomioitava niin potilaskohtaiset taustat, riskitekijät kuin luonnollisesti potilaan omat toiveet, Grönroos toteaa.

Katso myös

Hellerajojen rikkoutuessa kannattaa huolehtia nestetasapainosta

Kesä on myös kuntoilun kulta-aikaa. Hellerajojen paukkuessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota nesteytykseen. Kuumallakin säällä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x