Pitäisikö ilotulitteiden käyttö kieltää

Ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen on allekirjoittanut 65 491 kannattajaa. Kannatusilmoituksia kerättiin 4.12.2018–4.6.2019 välisenä aikana. Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että pyrotekniikkadirektiivin luokkiin F2 ja F3 kuuluvien viihdekäyttöön tarkoitettujen pyroteknisten tuotteiden myyntiä ja käyttöä rajoitetaan.

Kansalaisaloite rajaisi luokkien F2 ja F3 ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Sen tavoitteena on vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.

– Meillä on suuret odotukset kansalaisaloitteemme hyväksymistä kohtaan. Aloitteella on kansalaisten tuki, se on huolellisesti laadittu ja hyvin perusteltu. Luotamme myös siihen, että eduskunta käsittelee aloitteen asiallisesti ja huolellisesti, sanoi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen aloitteen luovutustilaisuudessa.

– Silmälääkäreiden kansainväliset järjestöt ovat ehdottaneet järjestelmällistä kuluttajakäyttöön tarkoitettujen ilotulitteiden poistamista. Aina kun ilotulitetaan, syntyy vammoja, erityisesti silmä-, kuulo- ja käsivammoja. Laajasta tiedottamisesta huolimatta silmävammat eivät Suomessa enää ole vähentyneet tällä vuosikymmenellä, mikä osoittaa, että olemassa olevia käyttörajoituksia on mahdotonta valvoa, sanoo HUS:n silmäklinikan professori Tero Kivelä.

Ilotulitteiden sääntelun ja turvallisuuden tila

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tarjoaa julkisen ja kansalaiskeskustelun tueksi faktoja ilotuliteturvallisuudesta. Tukes valvoo ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta, myöntää luvat ilotulitusnäytösten järjestäjille ja ilotulitteiden maahantuojille.

1. Yksityishenkilön ilotulitteiden käyttöä on rajattu
Suomessa yksityishenkilöille sallitut ilotulitteet kuuluvat luokkiin F1, F2 ja F3. Nykyisen lain mukaan F2- ja F3-luokkiin kuuluvien ilotulitteiden käyttö on kuluttajille sallittua ilman erillistä lupaa uudenvuodenaatosta uudenvuoden yöhön 31.12. – 1.1. klo 18 – 02. Lisäksi pelastusviranomaiset voivat myöntää paikallisen luvan ilotulitteiden käyttöön esimerkiksi venetsialaisten aikaan elokuun lopussa. F1-luokan ilotulitteita, joita ovat esimerkiksi tähtisadetikut, paukkuserpentiinit ja pienet suihkut, voi käyttää ympäri vuoden. Ilotulitteen luokan voi tarkastaa tuotteessa tai tuotteen pakkauksessa olevasta numerosarjasta.

2. Yksityiseen ilotulitteiden käyttöön tarvitaan pelastusviranomaisen lupa
Uudenvuoden ja venetsialaisten lisäksi yksityinen henkilö voi pelastusviranomaisen antamalla luvalla käyttää ilotulitteita yksityistilaisuudessa, kuten häissä tai syntymäpäiväjuhlissa. Yksityisen henkilön pitää ilmoittaa ilotulitteiden käytöstä pelastusviranomaiselle vähintään viisi vuorokautta aiemmin. Pelastusviranomainen voi antaa rajoituksia tai kieltää ilotulituksen.

3. Ilotulitusnäytösten järjestämiseen vaaditaan Tukesin lupa
Kun ilotulitteita käytetään muussa tilaisuudessa kuin yksityishenkilön järjestämässä yksityistilaisuudessa, kyseessä on ilotulitusnäytös. Ilotulitusnäytöksen järjestäjällä täytyy olla Tukesin lupa näytösten järjestämiseen. Näytöksen järjestäjän täytyy tehdä näytöksestä ilmoitus poliisille vähintään 14 vuorokautta ennen näytöstä. Esimerkiksi kylän joulunavaus ja erilaisten yhdistysten järjestämät tilaisuudet luokitellaan ilotulitusnäytöksiksi, vaikka ilotulituksessa käytettäisiin vain kuluttajille sallittuja ilotulitteita. Tukesin antama päätös on yrityskohtainen. Näytösilotulituksia tekeviä yrityksiä on Suomessa tällä hetkellä yhteensä kymmenen.

4. Ilotulitteiden käyttö voidaan kieltää tai rajoittaa
Pelastusviranomainen voi kieltää tai rajoittaa ilotulitteiden käytön uutenavuotena sekä venetsialaisten aikaan paikallisten olosuhteiden, tyypillisimmin kovan tuulen takia. Ilotulitteiden käyttökielto tehdään perustellusta syystä ja kieltoa on oman turvallisuuden takia noudatettava. Pelastuslaitokset ovat rajoittaneet uudenvuoden ilotulittamista turvallisuussyistä. Ilotulitteiden käyttö keskusta-alueilla tai sellaisilla alueilla, joissa ne voivat aiheuttaa erityistä vaaraa, on monilla paikkakunnilla kielletty.

5. Ilotulitteet on kielletty alaikäisiltä
Alaikäisiltä ilotulitteiden käyttö on joka tilanteessa ja myös aikuisten seurassa kielletty. Ilotulitteiden myynti ja luovutus – mukaan lukien tähtisadetikut – alle 18-vuotiaille säädettiin kielletyksi vuonna 2009. Samalla alaikäisiltä kiellettiin ilotulitteiden hallussapito. Vuodenvaihteessa 2018 – 2019 yhteensä neljä alaikäistä sai silmävammoja ilotulitteista. Heistä kaksi oli itse käsitellyt ilotulitetta ja kaksi oli sivustaseuraajia.

6. Suojalasit ovat ilotulitteen ampujalle pakolliset
Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitteen ampujalle vuodesta 2009. Sen jälkeen ilotulitteesta johtuvat silmävammat ovat vähentyneet merkittävästi. Myös katsojien on hyvä käyttää suojalaseja, sillä väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille. Vuodenvaihteessa 2018 – 2019 silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista 10 käytti ilotulitteita ja kolme oli katsojia.

7. Silmävammojen määrä pysynyt viime vuodet lähes samana
Vuodenvaihteessa 2018­ – 2019 ilotulitteet aiheuttivat 13 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Kahtena edellisenä uutenavuotena määrä oli 12. Onnettomuuden syynä on useimmiten ilotulitteen räjähtäminen heti sytytettäessä, sen kaatuminen tai lentäminen väärään suuntaan. Silmävammojen määrä on pysynyt melko samana vuodesta 2013 lukien, lukuun ottamatta 31 vammaa vuodenvaihteessa 2015 – 2016.

8. Ilotulitteiden turvallisuudesta vastaavat maahantuojat
Tukes valvoo, että maahantuojien menettelyt ilotulitteiden laadun varmentamiseksi ovat riittävät ja testaa tuotteita riskiperusteisesti.

9. Ilotulituksesta aiheutuu ympäristölle hetkellinen kuormitus
Ilotulitteiden ampumisessa muodostuu aina savua ja pienhiukkasia. Ilotulitus saattaa tyynellä säällä paikallisesti ja hetkellisesti heikentää merkittävästi ilmanlaatua. Ilotulitteista aiheutuu myös meluhaittaa. Ilotulitteita ampuvan tulisi huomioida alueella mahdollisesti olevat kotitalouseläimet eikä ampua ilotulitteita esimerkiksi lähellä hevostalleja.

10. Verkosta tilattavilla ilotulitteilla on oltava hyväksytty luovutuspiste
Ilotulitteiden tilaaminen verkkokaupasta on sallittua, jos tuotteen tilaamisen yhteydessä pystyy valitsemaan myyntipisteen, josta tuotteen luovutus tapahtuu. Suomessa ilotulitteita saa luovuttaa ainoastaan pelastusviranomaisen hyväksymästä luovutuspisteestä. Ilotulitteiden toimitus postitse tai ovelta ovelle myynti on kielletty.

Ulkomaisista verkkokaupoista tilattavat tuotteet eivät välttämättä ole Suomessa kuluttajalle hyväksyttyjä eivätkä täytä ilotulitteelle asetettavia vaatimuksia.

Katso myös

Suojaa lapset – varjo on paras suoja UV-säteilyltä

Lapset tulee suojata liialta auringolta, mikäli he eivät voi olla varjossa. Paras tapa on tarjota …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x