Hoivaköyhyys uhkaa kotona asuvia muistisairaita

Kotona asuvat muistisairaat yli 75-vuotiaat ihmiset jäävät ilman tarvitsemaansa apua ja hoitoa useammin, kuin muut pitkäaikaisia sairauksia sairastavat ihmiset. Muistisairaat kohtaavat muita useammin hoivaköyhyyttä.

Muistisairailla on enemmän avuntarpeita kuin muilla kotona asuvilla ikääntyneillä. He saavat paljon apua läheisiltään ja käyttävät kotihoidon palveluja useammin kuin muut. Kuitenkaan edes läheisten apu ja kotihoito yhdessä eivät riitä vastaamaan kotona asuvien muistisairaiden hoidontarpeita.

– Kotona asuu iäkkäitä, eritasoisia muistisairauksia sairastavia ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon apua. Heidän tarpeensa saattavat olla niin moninaisia ja monimutkaisia, ettei niihin pystytä vastaamaan edes yhdessä läheisten avun ja kotihoidon palvelujen voimin, vaan moni kärsii hoivaköyhyydestä, sanoo tutkijatohtori Mari Aaltonen Tampereen yliopistosta.

Väestön ikääntyessä myös kotona asuvien muistisairaiden ihmisten lukumäärä kasvaa. Muistisairaudet yleistyvät iän myötä ja omaiset ottavat paljon vastuuta muistisairaista läheisistään. Tilanne voi käydä kestämättömäksi omaisille ja epäinhimilliseksi muistisairautta sairastaville ikääntyneille, ilman riittävää ja tarpeenmukaista kotihoitoa tai mahdollisuutta päästä ympärivuorokautiseen hoitoon.

– Suomalaisissa kodeissa asuu ikääntyneitä ihmisiä, jotka eivät saa riittävästi apua henkilökohtaisiin perustarpeisiin. Tutkimuksemme osoittaa, että erityisen yleistä avun riittämättömyys on muistisairailla, toteaa Mari Aaltonen.

THL:n tietojen mukaan Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan yli 190 000 muistisairasta ja noin 14 500 uutta henkilöä sairastuu joka vuosi. Valtaosa sairastuneista on yli 80-vuotiaita, mutta myös työikäisistä (35—65-vuotiaista) yli 7000 henkilöllä on todettu etenevä muistisairaus. Pitkäaikaishoidossa olevista vanhuksista kolme neljästä sairastaa muistisairautta.

Hoivaköyhyyttä eli avun ja hoidon riittämättömyyttä tutkittiin Tampereen ja Jyväskylän yliopiston yhteisessä tutkimuksessa.

Alkuperäinen julkaisu: Aaltonen Mari, Van Aerschot Lina. Unmet needs are common among community-dwelling older people with memory problems in Finland. Scandinavian Journal of Public Health.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x