Vaikuta eurooppalaisella kansalaisaloitteella

Jos haluaa vaikuttaa suoraan EU kansalaisena EU:n politiikkaan, niin voi tehdä eurooppalaisen kansalaisaloitteen. Aloitteen pitää olla aiheeltaan sellainen, jolla alueella EU:n komissiolla on valtuudet tehdä säädösehdotuksia.

Mikäli aloitteen johdosta säädetään laki eli asetus, niin se on sitova säädös ja kaikkien jäsenvaltioiden on sovellettava sitä kaikilta osiltaan. Aloitteita on rekisteröity 13 tänä vuonna Euroopan komissiossa.

Eurooppalainen kansalaisaloite on Euroopan komission vuonna 2012 käynnistämä osallistuvan demokratian väline, jonka avulla Euroopan kansalaiset voivat vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Kansalaisaloitteet avulla kansalaiset voivat pyytää Euroopan komissiota ehdottamaan lainsäädäntömuutoksia heitä kiinnostavissa asioissa. Kaikissa asioissa komissiolla ei ole toimivaltaa ehdottaa lainsäädäntöä. Toimivaltaiset politiikan alueet löydät eurooppalaisen kansalaisaloitteen sivuilta.

Joulukuussa 2018 Euroopan parlamentti ja neuvosto sopivat eurooppalaisen kansalaisaloitteen uudistamisesta. Tarkoituksena oli yksinkertaistaa menettelyä ja tehdä siitä kansalaisille helppokäyttöisempi, jotta se olisi Euroopan komission ensisijaisen tavoitteen eli kansalaislähtöisen demokratian ja kansalaisten päätöksentekoon osallistumisen mukainen. Tarkoitus on kannustaa entistä useampia kansalaisia välineen käyttöön ja tarjota aloitteiden järjestäjille enemmän tukea.

Osana näitä toimia Euroopan komissio käynnisti vuonna 2018 Aloite on sinulla ‑kampanjan, joka kiertää kaikissa EU:n jäsenvaltioissa tiedottamassa yleisölle välineestä. Se on tavoittanut jo yli 10 miljoonaa ihmistä. Vierailtuaan Bulgariassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Ranskassa, Portugalissa, Itävallassa, Maltassa, Alankomaissa, Romaniassa, Belgiassa ja Virossa eurooppalaisen kansalaisaloitteen kiertue suuntaa Suomeen osallistuakseen Turun Eurooppa-foorumiin 29.–31. elokuuta 2019. Tarkoitus on tavata kansalaisia, jotka haluavat tietää lisää osallistuvan demokratian välineistä ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä.

Tee aloite: eurooppalainen kansalaisaloite

Katso myös

Työ oikeuslaitoksen riippumattomuuden eteen jatkuu

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus varmistaa toimillaan demokraattisen oikeusvaltion tulevaisuutta. Ajantasainen ja toimiva lainsäädäntö …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x