Älyvaate lämmittää ja viilentää automaattisesti

VTT kehitti Smart Clothing -hankkeessaan älykankaissa ja -vaatteissa hyödynnettävän teknologian, joka osaa laskea käyttäjää ja ympäristöä mittaavien lähtötietojen perusteella, pitääkö henkilöä viilentää vai lämmittää. Lisäksi tämä teknologia pystyy määrittämään tarpeen mukaisen lämmityksen tai jäähdytyksen tehon niin, että älyvaatteen käyttäjän lämpökokemukset pidetään optimaalisina erilaisissa olosuhteissa.

Nykyisissä markkinoilla olevissa älykankaissa ja -vaatteissa ihmiskehon yksilöllisen lämpötilan nopea ja automaattinen säätö käyttäjän todellisen tarpeen mukaan ei toimi.

Teknologia perustuu Human Thermal Model -laskentatyökaluun, jonka avulla voidaan laskea ihmisen yksilöllinen lämpöaistimus vallitsevista olosuhteista. Yksilölliset lämpöaistimukset johtuvat perimältään eroista kehon koostumuksessa. Esimerkiksi miesten ja naisten välillä on tilastollisesti merkittäviä eroja, koska miesten lihasmassa on keskimäärin 5 – 15 kg suurempi kuin naisten.

Päälle puettavaa älytekniikkaa voidaan soveltaa laajasti vaativissakin olosuhteissa esimerkiksi sairaaloissa, vanhainkodeissa sekä eri ammateissa ja kuluttajaryhmissä kuten poliiseilla, palomiehillä, sotilailla, ulkona työskentelevillä, urheilijoilla ja pienillä vauvoilla.

Sairaaloissa tekniikka tuo uusia ratkaisuja ja tehostaa yksilöllistä hoitoa. Puettava tekniikka auttaa kirurgia, jos kesken pitkän leikkauksen tulee liian kuuma. Vaate laskee jatkuvasti ja säätää automaattisesti, kuinka paljon kirurgin kehoa pitää jäähdyttää.

– Sairaaloiden potilailta on kysytty epämiellyttävintä kokemusta ja vastauksena on kylmyys, vasta toisena tulee kipu, kertoo VTT:n johtava tutkija Pekka Tuomaala. Esimerkiksi leikkauksen jälkeen potilailla on usein kylmä. Kehon lämpötilaa voi säätää yksilöllisesti, kun älypeitto tunnistaa henkilön ja mittaa ympäristön lämpötilaa sekä säätää peiton lämpötilan todellisia tarpeita vastaavaksi.

Taiwan Textile Research Institute on jo testannut VTT:n menetelmiä pitkänmatkanjuoksijan vaatetuksen suunnittelussa eri lämpötiloissa. Teknologiaa voidaan hyödyntää myös kehitettäessä ratkaisuja urheilusuorituksen jälkeiseen yksilölliseen palautumiseen.

– VTT etsii nyt yrityksiä mukaan kehittämään ja tuotteistamaan teknologiaa markkinoille. Meillä on myös laaja teknologiaosaaminen muun muassa tulevaisuuden kuitutekniikassa, toiminnallisissa vaateratkaisuissa, kuten mikrofluidiosaamisessa sekä anturi-, sensori- ja IoT-osaamisessa, sanoo Tuomaala.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x