Autoa ostaessa merkitsevät myös käyttökustannukset

Autoilijat kiinnittävät huomiota edullisiin huoltoihin sekä varaosiin ja vuositason käyttökustannuksiin. Naiset ja nuoret aikuiset ovat muita kiinnostuneempia hankintahinnan päälle tulevista muista kuluista.

Auton pitäjä saa varautua maksamaan hankintahinnan lisäksi myös erilaisia käyttökustannuksia, kuten polttoainekuluja, ajoneuvoveroja, vakuutuksia, katsastusmaksuja, huoltoja ja mahdollisia korjauskuluja sekä pienempiä yksittäisiä kuluja aina auton pesusta parkkikuluihin.

Kahdeksan kymmenestä autoilijasta haluaa automerkin, jonka huollot ja varaosat ovat edullisia. Etenkin monet naiset kiinnittävät näihin asioihin huomiota autokaupoilla. Lähes yhtä monen auton valinnan vaakakupissa painavat myös edulliset käyttökustannukset kokonaisuudessaan, kertoo online-tutkimus.

Käyttökustannus kiinnostaa suhteessa ajomääriin

‒ Varsin moni suomalainen on kiinnostunut käyttökustannuksista, joihin heidän täytyy varautua vuositasolla. Käyttökustannuksista kiinnostuvat erityisesti ne, jotka ajavat vähemmän eli ajettaviin kilometreihin nähden kustannukset halutaan pitää kohtuullisina. Valtaosa käyttökustannuksista kun ei synny nimensä mukaisesti auton käytöstä, vaan enemmin auton pitämisestä, toteaa Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

‒ Auton käyttökustannuksia mietittäessä kaksi kolmasosaa tutkailee polttoaineen kulutusta kaupunki- ja maantieajossa, naiset miehiä enemmän, samoin nuoret vanhempia kuskeja enemmän.

Hankinnalle hinta, mutta myös arvolle

‒ Laskettaessa vuositasolla auton pitämisen kokonaiskustannuksia, sen hankintahinta edustaa yleisesti suurinta kulua ja rahoituksella ostettaessa se tuntuukin konkreettisesti kuukausieränä. Kuitenkaan vuotuisiin kokonaiskuluihin moni ei tule laskeneeksi auton arvon alenemista, toteaa Tommi Iiskonmäki.

‒ Vuositasolla alenee eniten uusien autojen arvo sekä euroina että prosentteina. Kahden vuoden jälkeen uutena ostetun auton hinta voi olla jo lähes puolittunut sen hankintahinnasta. Noin neljän viiden vuoden jälkeen arvon aleneminen hidastuu ja edustaa noin viittä prosenttia hankintahinnasta. Silloin myös autoyksilöillä on hieman eri arvo aina automerkin, kuntotason, ajettujen kilometrien ja varustelutason mukaan, jatkaa Tommi Iiskonmäki.

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus on tehty Kamuxin toimeksiannosta Bilendi Oy:llä 22.‒27.3.2018. Online-tutkimukseen M3 Paneelissa vastasi 1 023 kotitaloudessa auton hankintaan osallistuvaa henkilöä, jotka ovat iältään 18‒70-vuotiaita. Otos edustaa suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …