Vapaus valita erikoissairaanhoidon ­hoitopaikka

Vapaus valita oma erikoissairaan­hoidon hoitopaikka on laajentunut. Nyt potilas voi yhdessä lääkärin kanssa valita hoitopaikaksi haluamansa suomalaisen julkisen sairaalan.

Erikoissairaanhoidon potilas voi valinnanvapautta käyttämällä hakeutua erikoissairaanhoitoon mistä päin tahansa Suomea. Esim. Tays Sydänsairaala on sydämen hoitoon erikoistunut täyden palvelun sairaala, jonka toiminnan ja kehityksen ytimessä on potilas. Sydänsairaala toimii Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteydessä ja keskuksessa hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat vaativaa kardiologista tai sydän- ja rintaelinkirurgista hoitoa.

– Hälytystapauksissa ohitusleikkaukseen pääsee välittömästi, mutta myös vähemmän kiireellisissä tilanteissa ohitusleikkaukseen pääsee nyt nopeasti. Isoon leikkaukseen tullessaan potilas kuitenkin usein haluaa muutamasta päivästä pariin viikkoon järjestelyaikaa, kertoo osastonylilääkäri Otso Järvinen.

Ohitusleikkauksessa parannetaan sydänlihaksen verenkiertoa ja hapensaantia ompelemalla valtimo- tai laskimosiirre sepelvaltimoahtauman alajuoksulle tehtyyn pieneen verisuoniavaukseen. Leikkausta varten nukutetulle potilaalle toimenpide tehdään rintalastan pitkittäisen avauksen kautta.

– Tavallisesti leikkaus tehdään sydän pysäytettynä, jolloin leikkausalue pysyy paikallaan ja verettömänä. Sydänkeuhkokoneella huolehditaan potilaan verenkierrosta noin tunnin kestävän sydämen pysäytyksen ajan, kertoo Järvinen. Mikäli sydänkeuhkokoneen käyttöön liittyy riskejä esimerkiksi aortan kalkkisuuden, keuhkosairauden tai munuaisten vajaatoiminnan takia, voidaan sepelvaltimo-ohitukset tehdä myös sydäntä pysäyttämättä. Tällöin sydämen pinnalla kulkevat sepelvaltimot vakautetaan halutusta kohdasta tukivarrella niin, että siirteen ompelu on mahdollista sydämen toimiessa samalla normaalisti.leikkaussali

Leikkauksen jälkeen potilas on ensimmäisen yön yli teho-osastolla ja siirtyy useimmiten seuraavana aamupäivänä vuodeosastolle. Siellä hoidon pituus on keskimäärin 4-5 vuorokautta. Vuodeosastolla fysioterapeutit ohjaavat alkuvaiheen kuntoutusta, liikuntaa ja opastavat oikeaa hengitystekniikkaa. Usein potilas siirtyy vielä oman alueensa jatkohoitosairaalaan muutamaksi päiväksi.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x