Toukokuussa nostettiin runsaasti vakuudettomia kulutusluottoja

Toukokuussa 2023 luottolaitoksista nostettiin vakuudettomia kulutusluottoja 254 milj. euron edestä, mikä on 7 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko nousi huhtikuusta ja oli 12 % toukokuussa.

Uusia ajoneuvolainoja nostettiin luottolaitoksista toukokuussa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Niitä nostettiin 182 milj. euron edestä, mikä on 20 % enemmän kuin vuosi sitten. Toukokuussa uusien ajoneuvolainojen sovittu vuosikorko oli 5,73 %. Uusista ajoneuvolainoista 90 % oli kiinteäkorkoisia. Vakuudellisia kulutusluottoja nostettiin 67 milj. euron edestä, mikä on 18 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Toukokuun 2023 lopussa kotitalouksien korttiluottokanta oli 3,6 mrd. euroa ja sen vuosikasvuvauhti 11 %. Korttiluottokanta oli toukokuussa suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Toukokuussa korttiluotoista 81 % oli pidennettyjä korttiluottoja ja loput korotonta maksuaikaluottoa. Pidennettyjen korttiluottojen keskikorko oli toukokuussa yli 12 %.

Suomessa toimivien luottolaitosten myöntämät kulutusluotot kattavat 67 % kotitalouksien kaikista kulutusluotoista6. Kotitalouksien kokonaiskulutusluottokanta oli jo yli 25 mrd. euroa. Arviolta noin puolet kulutusluotoista oli vakuudettomia. Ajoneuvolainojen osuus kulutusluotoista oli hieman yli 30 %.

Lainat

Suomalaiset kotitaloudet nostivat toukokuussa 2023 uusia asuntolainoja 1,2 mrd. euron edestä, mikä on 660 milj. euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 89 milj. euroa. Uusien asuntolainojen keskikorko nousi huhtikuusta ja oli 4,26 % toukokuussa. Asuntolainakanta oli toukokuun 2023 lopussa 107,2 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvuvauhti –0,8 %. Sijoitusasuntolainoja oli asuntolainakannasta 8,6 mrd. euroa. Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli toukokuun 2023 lopussa kulutusluottoja 17,1 mrd. euroa ja muita lainoja 17,8 mrd. euroa.

Suomalaiset yritykset nostivat uusia lainoja toukokuussa 2,9 mrd. euron edestä, ja niistä asuntoyhteisölainoja oli 525 milj. euroa. Uusien yrityslainojen keskikorko nousi huhtikuusta ja oli 5,31 % toukokuussa. Suomalaisille yrityksille myönnettyjen lainojen kanta oli toukokuun lopussa 105,4 mrd. euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 43,2 mrd. euroa.

Talletukset

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli toukokuun 2023 lopussa 110,2 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,58 %. Talletuskannasta oli yön yli ‑talletuksia 98,2 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 7,0 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat toukokuussa 725 milj. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli toukokuussa 2,65 %.

Katso myös

Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella

Venäläistä sotilaskonetta epäillään alueloukkauksesta itäisellä Suomenlahdella, Loviisan edustalla. Epäilty alueloukkaus tapahtui aamupäivällä 10.6.2024. Kone lensi …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x