Sergei Popov ja Tiina Myllymäki.

Suosikkibaletti Pieni merenneito verkossa

Kansallisbaletin kevään Pienen merenneidon esitykset ovat loppuunmyytyjä, mutta ensi perjantaina 22.4. suosikkibaletin voi katsoa verkossa missä päin Suomea ja maailmaa tahansa. Yleisradio lähettää esityksen suorana Yle Klassisen verkkosivulla klo 18.50 alkaen. Suoratoisto on katsottavissa myös Kansallisoopperan verkkosivujen Stage24-palvelussa. Myöhemmin esitykseen voi vielä palata Yle Areenalla ja Stage24:lla.

Kenneth Greven koreografiassa Pienen merenneidon roolin tanssii perjantaina Tiina Myllymäki , prinssi on Michal Kr čmá ř ja H. C. Andersenin roolissa nähdään Ville Mäki . Kansallisoopperan orkesteria johtaa pietarilaissyntyinen kapellimestari Mikhail Agrest . Yle Klassisen verkkosivulla on esityksen ajan avoinna myös lähetysikkuna, jonka isäntänä vierailee Marco Bjurström.

Suoratoistojen ja tallenteiden myötä yhä suurempi yleisö on löytänyt Kansallisoopperan ja -baletin esitysten äärelle. Televisioinneilla, radioinneilla ja suoratoistoilla tavoitettiin viime vuonna jo lähes 800 000 kuulijaa ja katsojaa. Tämä on peräti kuusinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2014, jolloin toiminta nykyisessä mittakaavassa alkoi taiteellisten ryhmien kanssa solmitun tallennesopimuksen myötä. Kansallisoopperan ja -baletin esityksissä ja tilaisuuksissa kävi 298 000 henkilöä vuonna 2015.

Yhä laajemman yleisön palveleminen aikatauluista ja maantieteellisistä rajoituksista riippumatta onkin toiminnan tavoite. Suoratoistot ja tallenteet ovat olennainen osa Kansallisoopperan tammikuussa avautunutta uutta verkkopalvelua. Kaikki lähetykset ja videot ovat katsottavissa oopperabaletti.fi-sivuston digitaalisella näyttämöllä Stage24:llä maksutta. oopperabaletti.fi/stage24/

Pienen merenneidon juoni

Olipa kerran kirjailija nimeltään H.C. Andersen. Hän oli joutunut vaikean tehtävän eteen: hänen piti suunnitella tarina balettiin, johon tulisi kuninkaallisia vieraita. Prinsessa ja prinssin oli määrä viettää samalla häitään.

Monien yritysten jälkeen syntyi tarina pienestä merenneidosta. Harjoituksista ei kuitenkaan tullut mitään, koska Andersen ei osannut tanssia malliksi. Tanssijat vain pilkkasivat häntä. Prinssi ymmärsi masentunutta kirjailijaa. Hän lähti tapaamaan Andersenia rantaan. Onnettomuudekseen hän astui rantalaiturilta harhaan ja horjahti veteen. Juuri kun prinssi oli hukkumassa, jokin tarttui häneen ja saattoi rantaan. Huulet painuivat tajuttoman prinssin huulia vasten ja puhalsivat ilmaa hänen keuhkoihinsa. Samalla Merenneidon sisällä virisi outo tunne. Hän halusi päästä prinssin maailmaan.

Andersen ymmärsi Merenneidon toiveen, halusihan hän itsekin muuttua. Yhdessä he lähtivät tapaamaan noitaa, joka lupasi täyttää heidän toiveensa. Korvaukseksi noita halusi sen, mikä merenneidolle ja Andersenille oli rakkainta. Andersen lupasi antaa parhaat satunsa ja kirjoittamisen lahjan pullollisesta taikajuomaa, joka tekisi hänestä mestaritanssijan. Merenneito oli valmis luopumaan lauluäänestään. Ihmiseksi muututtuaan hän ei voisi enää ilmaista tunteitaan.

Merenneidon ilmestyttyä balettiharjoituksiin, prinssi ihastui häneen, vaikka vieras kaunotar ei puhunut mitään. Prinsessa ymmärsi, että hänen olisi turvauduttava taikavoimiin pitääkseen prinssin itsellään. Hän varasti Andersesin taikajuoman ja laittoi tilalle viiniä sillä seurauksella, että Andersenin kauan odottama mestaritanssi muodostui pelkäksi kompuroinniksi.

Prinsessan tanssi oli sen sijaan lumoavaa katsottavaa. Prinssi unohti Merenneidon, joka ei pyynnöstä huolimatta ilmaissut rakkauttaan.

Sisaret päättivät pelastaa surevan Merenneidon ja pyysivät noitaa perumaan taian. Noita suostui sillä ehdolla, että prinssi surmattaisiin. Hän ilmestyi prinssin ja prinsessan häihin ja heitti taikaveitsensä kohti prinssiä. Merenneito huomasi tämän ja hyppäsi veitsen ja prinssin väliin, tuhoisin seurauksin. Veitsi osui häneen kuolettavasti. Elottoman Merenneidon kasvoilla oli kuitenkin onnellinen hymy, vihdoin hän oli pystynyt osoittamaan prinssille rakkautensa.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x