Uutisotsikot

Henkilöautoista voisi tehdä mopoautoja

Mopoautojen turvallisuus on heikko verrattuna henkilöautoihin. Katso alhaalta Euro NCAP törmäystestivideot. Normaalista sarjatuotannossa olevasta pienestä henkilöautosta voisi tehdä saatavilla olevalla tekniikalla helposti mopoauton. Turvallisuus nousisi aivan eri tasolle kuin nykyisillä mopoautoilla.

Jos tavallisesta henkilöautosta voitaisiin tehdä nopeudenrajoittimella mopoauto, toisi se tullessaan monia hyötyjä. Mopoautokortin suorittanut 15-vuotias voisi aloittaa liikenteessä ajoneuvolla, jossa on pakollisena ajonvakautusjärjestelmä, ABS-jarrut ja turvatyynyt etumatkustajille.  Nykytilanteessa aloitteleva kuljettaja joutuu olemaan ilman mitään edellä mainituista varusteista. Harva aikuinen uuden auton ostaja haluaisi olla ilman näitä varusteita.

Vertaillaan markkinoiden suosituimpia merkkejä ja ominaisuuksia.
(vertailun voi tehdä kaikilla merkeillä ja tulokset ovat lähes samat)

Merkki/Malli Toyota Aygo Citroen C1 Volkswagen Up Ligier JS50C
Hinta (veroilla) 12.996€ 13.552€ 13.796€ 12.990€
ABS Vakiona Vakiona Vakiona Ei saatavana
ESP (ajonvakautus) Vakiona Vakiona Vakiona Ei saatavana
Kuljettajan  turvatyyny Vakiona Vakiona Vakiona Lisävaruste
Matkustajan turvatyyny Vakiona Vakiona Vakiona Ei saatavana
Sivuturvatyynyt Vakiona Vakiona Vakiona Ei saatavana
Hätäjarrutustehostin Vakiona Vakiona Vakiona Ei saatavana

Jos tulevaisuudessa perheen 15-vuotiaalle ostetaan henkilöautosta tehty mopoauto, voi hän B-luokan ajokortin suoritettuaan jatkaa samalla tutulla autolla, nyt henkilöautoksi muutettuna. Turvallista ja ekologista, puhumattakaan taloudellisesta puolesta.

Tekniikka on jo olemassa

Tanskalaisen Lindegaard & Pedersenin valmistama Ecruise on alun perin suomalaisten automaahantuojien jo pitkään käyttämä digitaalinen vakionopeudensäädin, jonka voi muuttaa nopeudenrajoittimeksi. Ecruisen ohjainlaite asennetaan kaasupolkimen ja moottorin ohjainlaitteen väliin jolloin sen ohittaminen on mahdotonta. Sen voi asentaa kaikkiin sähköisellä kaasupolkimella varustettuihin autoihin, merkistä tai mallista riippumatta. Asennus esim Toyota Aygoon maksaisi noin 350€ ja asennusaika on vain 30-60 min.

Mopoauto muutossarjan luvatonta poiskytkentää voidaan ehkäistä asentamalla lukitussinetti kaasupolkimen johtosarjan liittimiin. Samaa menetelmää käytetään jo raskaankaluston nopeudenrajoittimissa.Asennusmuutokset voidaan keskittää maahantuontikunnostamoihin, jolloin mopoautomuutokset tehtäisiin siellä missä maahantuotuihin autoihin tehdään muukin varustelu. Auton palauttaminen ja järjestelmän irrotus käy helposti valtuutetun ja koulutetun jälleenmyyjän toimesta. kertoo KAHA Oy:n tuotepäällikkö Jaakko Asikainen.

Euro NCAP törmäystestivideot:

 

Katso myös

Hammasröntgen voi paljastaa sepelvaltimotaudin

Kaulavaltimon kalkkeuma kertoo edenneestä valtimokovettumataudista, johon voi liittyä krooninen sepelvaltimotauti ja joka voi johtaa kuolemaan. …