Henkilöautoista voisi tehdä mopoautoja

Mopoautojen turvallisuus on heikko verrattuna henkilöautoihin. Katso alhaalta Euro NCAP törmäystestivideot. Normaalista sarjatuotannossa olevasta pienestä henkilöautosta voisi tehdä saatavilla olevalla tekniikalla helposti mopoauton. Turvallisuus nousisi aivan eri tasolle kuin nykyisillä mopoautoilla.

Jos tavallisesta henkilöautosta voitaisiin tehdä nopeudenrajoittimella mopoauto, toisi se tullessaan monia hyötyjä. Mopoautokortin suorittanut 15-vuotias voisi aloittaa liikenteessä ajoneuvolla, jossa on pakollisena ajonvakautusjärjestelmä, ABS-jarrut ja turvatyynyt etumatkustajille.  Nykytilanteessa aloitteleva kuljettaja joutuu olemaan ilman mitään edellä mainituista varusteista. Harva aikuinen uuden auton ostaja haluaisi olla ilman näitä varusteita.

Vertaillaan markkinoiden suosituimpia merkkejä ja ominaisuuksia.
(vertailun voi tehdä kaikilla merkeillä ja tulokset ovat lähes samat)

Merkki/MalliToyota AygoCitroen C1Volkswagen UpLigier JS50C
Hinta (veroilla)12.996€13.552€13.796€12.990€
ABSVakionaVakionaVakionaEi saatavana
ESP (ajonvakautus)VakionaVakionaVakionaEi saatavana
Kuljettajan  turvatyynyVakionaVakionaVakionaLisävaruste
Matkustajan turvatyynyVakionaVakionaVakionaEi saatavana
SivuturvatyynytVakionaVakionaVakionaEi saatavana
HätäjarrutustehostinVakionaVakionaVakionaEi saatavana

Jos tulevaisuudessa perheen 15-vuotiaalle ostetaan henkilöautosta tehty mopoauto, voi hän B-luokan ajokortin suoritettuaan jatkaa samalla tutulla autolla, nyt henkilöautoksi muutettuna. Turvallista ja ekologista, puhumattakaan taloudellisesta puolesta.

Tekniikka on jo olemassa

Tanskalaisen Lindegaard & Pedersenin valmistama Ecruise on alun perin suomalaisten automaahantuojien jo pitkään käyttämä digitaalinen vakionopeudensäädin, jonka voi muuttaa nopeudenrajoittimeksi. Ecruisen ohjainlaite asennetaan kaasupolkimen ja moottorin ohjainlaitteen väliin jolloin sen ohittaminen on mahdotonta. Sen voi asentaa kaikkiin sähköisellä kaasupolkimella varustettuihin autoihin, merkistä tai mallista riippumatta. Asennus esim Toyota Aygoon maksaisi noin 350€ ja asennusaika on vain 30-60 min.

Mopoauto muutossarjan luvatonta poiskytkentää voidaan ehkäistä asentamalla lukitussinetti kaasupolkimen johtosarjan liittimiin. Samaa menetelmää käytetään jo raskaankaluston nopeudenrajoittimissa.Asennusmuutokset voidaan keskittää maahantuontikunnostamoihin, jolloin mopoautomuutokset tehtäisiin siellä missä maahantuotuihin autoihin tehdään muukin varustelu. Auton palauttaminen ja järjestelmän irrotus käy helposti valtuutetun ja koulutetun jälleenmyyjän toimesta. kertoo KAHA Oy:n tuotepäällikkö Jaakko Asikainen.

Euro NCAP törmäystestivideot:

 

Katso myös

Hyytyikö auto pakkasessa – Usein syynä on akku

Auton käynnistymisongelmat pakkasella johtuvat useimmiten ainoastaan akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla, jonka …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x