Lapsilla puhelin on jopa kavereita tärkeämpi

Suomessa lapset saavat älypuhelimen noin seitsemänvuotiaana aloittaessaan koulun. Kuusivuotiaista älypuhelin on joka kolmannella, ja 4-5-vuotiaistakin joka kymmenennellä. Joka seitsemäs vanhempi on sitä mieltä, että heidän lapsensa on saanut puhelimen aiemmin kuin olisi pitänyt. Lähes kolmannes vanhemmista on sitä mieltä, että sopivin ikä lapselle saada älypuhelin on yhdeksän vuotta tai enemmän.

Vanhemmat selvästi haluaisivat hankkia älypuhelimen lapselle vasta myöhemmällä iällä. He kuitenkin toimivat toisin. Lasten vanhemmat ovat huolestuneita erityisesti siitä, että lapsilla on puhelimillaan pääsy haitallisiin sisältöihin ja että lapset viettävät liikaa aikaa puhelimensa kanssa.

Älypuhelin vie lapsen kaiken huomion

Pienempien, 4-7-vuotiaiden lasten, vanhempia huolestuttaa älypuhelimissa erityisesti niiden liikakäyttö. Heidän mielestään aikaa ei jää enää leikkeihin tai ulkoiluun. ”Pitää puhelinta elämänsä tärkeimpänä asiana – jopa kavereita tärkeämpänä”, kuvasi eräs vastaaja.

Toinen keskeinen huolen aihe on, että älypuhelinta käyttäviin lapsiin ei saa kontaktia, että he ovat omassa kuplassaan. ”Keskittymiskykyä se tuntuu syövän, ajantaju katoaa helposti eikä itsehillintää löydy käytön rajoittamiseen”, vastauksissa todetaan.

8-12-vuotiaiden lasten vanhempia huolettavat lasten sosiaalisen median käyttö ja omien tietojen antaminen eri palveluihin, nettikiusaaminen sekä internetin haitalliset sisällöt. Vanhempia ärsyttivät eniten hetket; Kun lapsi ei kuule mitä yrität hänelle sanoa, näen että puhelimen käyttö vaikuttaa lapseni onnellisuuteen, lapsi jää ulkoilemisen sijasta sisälle ja perheen yhteiset ateriat.

Vanhemmat eivät tiedä mitä lapset puhelimellaan tekevät

Vain joka kymmenes vanhempi tarkistaa päivittäin mitä lapset ovat älypuhelimellaan tehneet. Puolet vanhemmista ei tee sitä lainkaan tai vain silloin tällöin. Mitä vanhempia lapset ovat, sitä vähemmän vanhemmat tietävät, mitä lapset puhelimellaan tekevät.

Vanhemmista 30 prosenttia ei myöskään tiedä, miten lasten älypuhelimen yksityisyysasetuksia muokataan. Neljäsosa ei usko, että he osaavat auttaa lastaan puhelimen ja digitaalisten sisältöjen turvalliseen käyttöön – heistä suuri osa haluaisi kuitenkin tämän taidon oppia.

Vanhempien mielestä lasten älypuhelimen ylivoimaisesti tärkeimmät ominaisuudet ovat, että he voivat olla yhteydessä lastensa kanssa soittamalla tai tekstiviestein ja se, että lapset voivat olla yhteydessä kavereihinsa. Internetiin pääsyä piti erittäin hyödyllisenä vain 17 prosenttia vanhemmista ja verkkopelien pelaamista vain kaksi prosenttia vanhemmista.

Vanhemmat uskoivat, että heidän lastensa tärkeimmät syyt käyttää älypuhelinta ovat erilaiset pelit, videoiden katselu ja muu viihteellinen sisältö.

Puolet pienten lasten vanhemmista onkin sitä mieltä, että lapsi ei välttämättä tarvitse älypuhelinta mikäli hänellä on mahdollisuus soittaa tai tekstata muulla välineellä. Älypuhelin on kuitenkin hankittu yhteydenpidon lisäksi ”kaikkien käyttämien” sovelluksien vuoksi ja siksi että lapsen kavereillakin on jo älypuhelin.

Toivotaan kokemuksia elävästä elämästä

Tutkimuksessa selvitettiin myös vanhempien asenteita verkossa ja reaalimaailmassa tapahtuviin asioihin. Vanhempien mielestä heidän lapsensa hyötyvät huomattavasti enemmän esimerkiksi ulkona leikkimisestä kuin verkossa pelaamisesta sekä elävässä elämässä saaduista ystävyyssuhteista ja kokemuksista, vaikka ne eivät olisi kaikilta osin miellyttäviä kuin sosiaalisessa mediassa saadusta tiedosta ja kontakteista (4 %).

Samoin vanhemmat pitivät todennäköisempänä, että heidän lapsensa joutuvat kärsimään internetin haitallisista sisällöistä ja älypuhelimen liikakäytön haitoista kuin elävän elämän ongelmista kuten onnettomuuksista tai väkivallasta.

”Vanhempien mielestä elävän elämän kokemukset ovat heidän lapsilleen huomattavasti hyödyllisempiä kuin verkkomaailmassa saadut kokemukset – vaikka ne sisältäisivät myös pettymyksiä. Samaan aikaan vanhemmat ovat kuitenkin epätietoisia siitä, miten lasten älypuhelimen käyttöä voisi valvoa tai tehokkaasti rajoittaa”, Sylva Vahtera sanoo.

Tiedot ilmenevät tutkimuksesta, jossa selvitettiin vanhempien näkemyksiä lastensa älypuhelinten käytöstä.

Katso myös

Hyvinvointialueita valvotaan systemaattisesti

Valvira ja aluehallintovirastot valvovat yhteisessä valvontaohjelmassaan hyvinvointialueiden järjestämisvastuun ja omavalvonnan toteutumista vuoden 2023 aikana. Valvonnassa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x