Käyttovesiputkien asennusta puristusliitostekniikalla.

Kuuluuko vesiputkista pauketta?

Varsinkin kerrostaloissa kuulee usein, kun naapuri laskee vettä hanasta tai vetää vessan, jolloin wc:n huuhtelusäiliö täyttyy. Kun veden virtaus pysähtyy, joissain rakennuksissa käyttövesiputkista kuuluu paukahdus. Äänet kulkeutuvat rakenteiden kautta moniin asuntoihin.

Vaikka putkien paukkuminen ei ärsyttäisi, sen syy kannattaa silti selvittää. Kyse on todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää vuotoriskiä. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida.

Putkien paukkumisääni tulee yleensä käyttövesiputkista, jotka tuovat puhdasta vettä asuntoihin. Paukkumista voi aiheuttaa esimerkiksi vesihanan sulkeminen, pesukoneen vedenoton loppuminen tai wc:n huuhtelusäiliön täyttyminen.

– Syitä käyttövesiputkien paukkumiseen on kaksi. Putket on joko asennettu ilman kunnollista kannakointia tai putkistossa on liian suuri paine, jota pitäisi tasata. Kunnan vesijohtoverkosta tulevaa liian suurta painetta voi alentaa asentamalla vakiopaineventtiilin lähelle vesimittaria tai lämmönvaihdinta, neuvoo Tapio Aaltonen teknisestä tuesta.

Mikäli paukkuminen johtuu putkiston liian suuresta paineesta, sitä kannattaa pyrkiä alentamaan. Pitkään jatkuessaan paineiskut voivat aiheuttaa haittoja putkien lisäksi myös vesikalusteille, kuten hanoille ja wc-istuimille.

– Uudemmissa vesihanoissa paineentasausta on kehitetty paremmaksi. Ne eivät katkaise veden tuloa yhtä äkkinäisesti. Jos käytössä on vanhat hanat, niiden vaihtaminen voi auttaa vesiputkien paineen säätelyssä, Aaltonen mainitsee.

Huolimattomasti asennetut putket hakkaavat rakenteisiin

Putkien paukkumisesta kannattaa ilmoittaa taloyhtiöissä huoltoyhtiöön. Omakotitaloissa neuvoa voi hakea LVI-liikkeestä. Usein paukkumisen syy löytyy vääränlaisesta asennustavasta. Putket tulisi kiinnittää talon rakenteisiin kannakkeilla, jotka pitävät ne paikoillaan. Putkien hiljaisuutta lisäävät kannakkeet, joissa on kuminen äänieriste.

– Putket tulee kiinnittää tasaisin välimatkoin talon rakenteisiin. Oikea kannakointiväli riippuu putkien koosta ja materiaalista. Jos vesiputkia ei ole kunnolla kannakoitu, ne pääsevät liikkumaan, kun vesi kulkee putkissa. Liike aiheuttaa mekaanista vetoa, joka laittaa putkien liitokset koville. Pitkään jatkuessaan tämä voi aiheuttaa vuotoriskin, Aaltonen muistuttaa.

Vuotoriski kasvaa, jos huonosti kannakoidut putket pääsevät hakkaamaan rakenteisiin. Tämä aiheuttaa kovempaa pauketta. Kerrostalossa äänet kulkevat herkästi talon rakenteissa ja ilmateitse muihin asuntoihin. Vesiputket koteloidaan yleensä talon rakenteisiin. Ilman kunnon äänieristystä putkien kotelointi toimii kuin kitaran kaikukoppa ja vahvistaa ääniä. Siksi putkiston paukkeen kuulee niin selvästi.

Jos paukkuminen johtuu riittämättömästä kannakoinnista, se loppuu yleensä heti, kun kannakointia lisätään. Putkia ei tarvitse vaihtaa, elleivät liitokset ole kärsineet liian pitkään jatkuneesta rasituksesta.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x