ilmalämpöpumppu

Lämpöpumppu leikkaa sähkölaskuja

Ilmalämpöpumppu on monessa kodissa tarpeellinen laite, kun ulkolämpötila kääntyy syksyllä laskuun. Oikein valittu ja käytetty pumppu pienentää lämmityskauden sähkölaskuja selvästi.

Lämpöpumppu on edullinen lämmitysmuoto etenkin öljy- tai sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitalokodeissa, joissa lämmityskauden alkaminen tietää isoja laskuja. Sillä on myös helppo ylläpitää pohjalämpöä kesäasunnossa, jota ei käytetä talven aikana.

Ilmalämpöpumpulla voisi periaatteessa korvata esimerkiksi sähkölämmityksen kokonaan. Taloudellisesti kannattavinta on kuitenkin hankkia vain sen tehoinen lämpöpumppu tai pumppuja, että teho riittää lämmittämään kodin silloin, kun ulkolämpötila pysyy alle 10-15 pakkasasteessa. Kovemmilla pakkasilla otetaan avuksi sähköpatterit.

Pumpusta saa parhaimman hyödyn irti avarassa kodissa, jossa lämpö pääsee leviämään tehokkaasti. Kaksikerroksisessa kodissa kannattaa hankkia oma ilmalämpöpumppu kumpaankin kerrokseen.

Satasien säästö vuosittain

Ilmalämpöpumppu toimii sähköllä, joten tuntuu erikoiselta, että koti lämpiäisi sen avulla edullisemmin kuin vaikka sähköpattereilla. Pumppu kuitenkin tuottaa enemmän lämpöä kuin kuluttaa sähköä.

Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä ulkoa sisälle. Kun pumppu käyttää yhden kilowattitunnin sähköä, se siirtää sillä lisäksi kaksi kilowattituntia lämpöä ulkoa. Sisälle saadaan siis kolme kilowattituntia lämpöä yhdellä kilowattitunnilla sähköä.

Sähkölaskussa näkyvä säästö riippuu pumpun tehosta, mutta peruspumpun kanssa vuosittainen säästö lähtee 400 eurosta ylöspäin. Ennen kuin ilmalämpöpumpun avulla kertyvistä säästöistä päästään nauttimaan, pitää sijoittaa euroja sen hankkimiseen ja asentamiseen. Oikein mitoitettu ja käytetty pumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Ensin pumppu, vasta sitten muu lämmitys

Ilmalämpöpumppua ei saa asentaa itse, joten helpoimmalla pääsee, kun ostaa pumpun ja asennuksen samassa paketissa. Myyjältä saa apua omaan kotiin sopivan pumpun valintaan.

Ilmalämpöpumpuissa on tehon lisäksi eroja ulkonäössä ja huoltotarpeessa sekä erilaisissa lisätoiminnoissa, kuten esimerkiksi automaattipuhdistuksessa ja ilmankostutuksessa ja -puhdistuksessa. Pumppuostoksille lähtiessä on hyvä tietää omasta kodista perusasiat, muun muassa lämmitykseen kuluvan sähkön määrä.

Ennen ilmalämpöpumpun käyttöönottoa on hyvä tutustua sen toimintaan, jotta siitä ei vahingossa koidu lisälaskua. Tarkoituksena on saada pumpusta ensisijainen lämmönlähde, jonka tueksi otetaan muut lämmitysmuodot tarvittaessa. Tärkeintä on tiedostaa kaikki kodin lämmönlähteet, esimerkiksi ilmanvaihtokoneen tuloilmanlämmitin, lattia- tai kattolämmitys tai suorat sähköpatterit. Lämmityskaudella pumppua ei ikinä säädetä automaattiasentoon, sillä silloin se voi alkaa jäähdyttää, jos lämpötila nousee hetkellisesti esimerkiksi auringonpaisteen tai takkatulen vuoksi.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x