Karhukanta pysynyt vakaana – kasvua Itä-Suomessa

Suomen karhukannan kasvu on jatkunut. Karhuja arvioidaan olevan 2670–2800 yksilöä ennen elokuussa 2021 alkavaa metsästyskautta. Arvio on noin 12 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 arvio.

Karhujen lukumäärä kasvoi selvimmin itäisessä Suomessa. Muualla muutokset olivat maltillisia, Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan.

– Neljän viimeisen vuoden aikana karhua on metsästetty aiempaa voimakkaammin. Tavoitteena on ollut katkaista vuonna 2012 alkanut kannan kasvu. Metsästys ei näytä pysäyttäneen kannan kasvua, kertoo tutkija Samuli Heikkinen Lukesta.

Heikkisen mukaan yhtenä todennäköisenä syynä on Suomen karhukannan saama merkittävä muuttovoitto Venäjältä, mikä heijastuu etenkin itäisen Suomen karhukannan kasvuna. Nuoret urokset ovat karhukannan pääasiallisia vaeltajia, minkä takia niiden osuus karhukannassa saattaa olla tavanomaista suurempi.

Arvio perustuu pentuehavaintoihin

Karhun kanta-arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamiin pentuehavaintoihin, joista on arvioitu erillisten pentueiden lukumäärä. Vuoden 2020 aikana tallennettiin 1 184 pentuehavaintoa, joissa tavattiin vähintään yksi alle vuoden ikäinen pentu. Lukumäärä on hieman alhaisempi kuin vastaava vuonna 2019.

Luke julkaisee vuosittain suurpetojen kanta-arviot. Arvioita käytetään muun muassa kannan kehityssuunnan ja elinvoimaisuuden arvioinnissa ja suurpetokantojen hoidossa kuten mahdollisen metsästyksen mitoituksessa. Suurpetokantojen hoidosta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä Suomen riistakeskuksen kanssa.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x