Ensimmäisestä hammaspaikasta alkaa paikkauskierre

Muovipaikat kestävät aikuisten takahampaissa keskimäärin kymmenen vuotta. Hampaiden paikat eivät kestä ikuisesti, vaan hyviä ja hyvin hoidettujakin paikkoja joudutaan uusimaan 10–15 vuoden välein. Uusintapaikkauksen syy on paikan kuluminen tai lohkeaminen sekä vanhan paikan viereen tullut uusi reikä.

Noin 80 % hammaspaikoista tehdään erilaisilla yhdistelmämuoveilla. Muitakin materiaalivaihtoehtoja on, kuten esim. keraamit, lasi-ionomeerit, kulta ja poistuva amalgaami. Paikkausmateriaali ja teknisesti hyvä paikan valmistus vaikuttavat paikan kestävyyteen, mutta tärkeimmässä roolissa on potilas. Hammaslääkärin on huomioitava potilaan ikä, hampaiston kunto, yleisterveys, omahoitotottumukset, ravinto ja myös hoidon kustannukset.
– Kestävän paikan taustalla on aina oikea paikkauspäätös. Joskus hampaan poisto on oikea hoitopäätös ennusteeltaan huonon paikan sijaan, muistuttaa asiantuntijahammaslääkäri, HLT, EHL Aija Hietala-Lenkkeri.

Paikkaa pitää hoitaa

Paikkaus ei hoida itse kariessairautta, vaan sen tarkoituksena on estää sairauden eteneminen syvemmälle hampaaseen ja mahdollistaa hampaan puhtaana pitäminen. Hampaiden ja hammasvälien huolellinen puhdistus sekä säännöllinen ateriarytmi pidentävät myös paikkojen ikää.
– Paikka on aina heikompi kuin oma hammas. Paikkaa pitää hoitaa vähintään yhtä hyvin kuin ehjiä hampaita, muistuttaa Aija Hietala-Lenkkeri.

Myös narskuttelu ja purentavaivat voivat helposti kuluttaa ja lohkaista paikkoja. Näiden vaivojen hoito esim. purentakiskolla suojaa myös hammaspaikkoja.

Paikkaushoidon tarve kasvaa tulevaisuudessa

Suomessa tehdään vuosittain yli 3 miljoonaa paikkaustoimenpidettä. Terveys 2011 -väestötutkimuksen mukaan joka viidennellä yli 30-vuotiaalla on ainakin yksi karieksen vuoksi hoitoa tarvitseva hammas. Suurin paikkaushoidon tarve on yli 65-vuotiailla aikuisilla.
– Ihmiset ikääntyvät omat hampaat suussaan ja hoidon tarve kasvaa. Iäkkäitä ihmisiä on enemmän ja heillä on yhä enemmän paikattavia hampaita. Iän myötä yleissairaudet ja lääkitykset lisääntyvät, mikä on huomioitava paikkauspäätöksiä tehtäessä, huomauttaa Aija Hietala-Lenkkeri.

Pienillä lapsilla paikkaushoidon tarve on vähentynyt, mutta joillekin lapsista kasautuu hyvin laajoja ongelmia. Murrosiässä karieksen esiintyvyys lisääntyy selkeästi.
– Lapsuuden ja nuoruuden aikana voi kertyä paljon terveyttä tai sairautta, joka vaikuttaa paikkaustarpeeseen koko eliniän. Samalla, kun ikääntyvän väestön kasvavaan suun terveydenhoidon tarpeeseen pitää pystyä vastaamaan, on ylläpidettävä hyvää lasten suun terveydenhuoltoa. Jos se laiminlyödään, edessä on valtava paikkaushoidon tarve tulevaisuudessa, toteaa Aija Hietala-Lenkkeri.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x