Tornitalossa robotti vie aterioita kaupasta kotiin

Kauppakeskus REDIn käytävillä on voinut nähdä pienen itsenäisesti pyörillä kulkevan robotin. Sen tehtävänä on kuljettaa tilauksesta annoksia K-Supermarketista tornitalo Majakkaan. Asiakkaat voivat tehdä tilauksen talon Asumi-palvelusta, ja kuljetusrobotti vie ostokset asiakkaalle kotiovelle tai toimituspisteeseen talon yhteisiin tiloihin.

Kyseessä on Kalasatamassa käynnissä oleva robottikuljetuskokeilu. Keskeisenä tavoitteena on oppia miten autonomiset lähetit voivat helpottaa viimeisten metrien kuljetushaasteita urbaanissa arjessa. Kokeilussa etsitään älykkäitä ratkaisuja urbaanin logistiikan järjestämiseksi mahdollisimman kevyesti, kestävästi ja tehokkaasti. Ajatuksena on kokeilla kiinnostavia uusia palveluja, jollaisia ei vielä ole markkinoilla.

– Nopeissa kokeiluissa tarjoamme yrityksille mahdollisuuden käyttää kaupunginosia kokeilualustana, ja testata uusia palveluja kaupunkilaisten kanssa. Asukkaat voivat vaikuttaa tuomalla arjen tarpeita, sekä käyttäjänä, antamalla palautetta ja kehitysideoita. Kokeilutoiminnassa yhteistyökumppanit ja koko ekosysteemi oppii käytännön kokemuksista oikeassa ympäristössä, Tällä kokeilukierroksella opimme autonomisista kuljetuksista julkisessa tilassa, osana asumisen ja kaupan palveluita, kertoo kehityspäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Robotit arjen apuna tulevaisuuden asumisessa

REDIssä robotti kulkee ohjelmoitua reittiä käytävillä ja etenee hissiin, ja sieltä perille asukkaalle. Kokeilun aikana se tarvitsee reitin varrella vielä avustajan avaamaan ovia, mutta hississä se pystyy kulkemaan omin päin.

– Kalasataman torneja suunniteltaessa tornien asukkaat ja heidän elämäänsä helpottavat uudenlaiset palvelut ovat olleet suunnittelun keskiössä. Tiivis kaupunkikeskus on otollinen alusta uusille innovaatioille ja hienoa nähdä, että täällä kokeillaan rohkeasti uutta, SRV:n asumisen palveluiden kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoo.

– REDIn kauppakeskus ja Majakka tarjoavat hyvän ympäristön kokeilulle. On hienoa saada käytännön oppeja siitä, miten älykkäät hissit voivat olla osa autonomista liikkumista kaupunkiympäristöissä. Kokeilun kautta saamme yhdessä eri tahojen kanssa testata tulevaisuuden palvelukonsepteja, toteaa KONEen Mirva Nevalainen, Head of Partner Operations.

Asukkaat mukana kehittämässä

Kokeilussa tärkeässä asemassa ovat olleet tornitalo Majakan asukkaat, joita haettiin palautetta jo kokeilun varhaisessa vaiheessa. Palautetta tuli runsaasti ja sitä hyödynnettiin kokeilun suunnittelussa. Asukaskyselyssä kokeiltava palvelu nähtiin erityisen hyödyllisenä sairastumisen, etätyön, juhlien ja kiireisten hetkien aikana.

– Olemme majakkalaisina ylpeitä siitä, että saamme olla mukana kokeilemassa jotain uutta ja ainutlaatuista. Onhan Majakka ainutlaatuinen asuintalo Suomessa, joten on luontevaa, että olemme mukana robottikokeilussa ja pääsemme nauttimaan uudesta kokemuksesta. Toivomme, että kokeilusta saadut hyvät kokemukset auttavat tulevaisuudessa kehittämään vastaavia palveluita, kertoo Jari Ojala, Asunto Oy Helsingin REDIn Majakan hallituksen puheenjohtaja.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x