Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle

Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille, joten muidenkin kuin tulitteiden ampujien kannattaa käyttää suojalaseja. Suojalasien käytön lisäksi kannattaa lukea ilotulitteiden käyttöohjeet sekä tukea ilotulitteet kunnolla ja valita ampumapaikka huolella.

Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja mahdollisilta harhautuneilta ilotulitteilta. Lasit tulivat pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, mutta suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä. Noin joka viides ilotulitteita ampuva jättää silmänsä suojaamatta, vaikka se on halpa ja helppo keino suojata silmät. Myös sivustaseuraajan kannattaa käyttää suojalaseja.

Myös tulitteiden käyttöohjeisiin kannattaa tutustua ajoissa ja noudattaa niitä. Ilotulitepadat kannattaa tukea hyvin, sillä ne kaatuvat helposti. Kaatunut pata saattaa aiheuttaa tulipaloja tai vammoja ilotulitusta seuraaville ihmisille. Rakettien ampumiseen voi käyttää tarkoitukseen sopivaa telinettä.

Ilotulitteiden käyttöpaikan valinnan johdosta ei saa tietenkään aiheutua vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeat paikat, kuten pellot, kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, joissa ilotulitteet voidaan suunnata turvallisesti. Alaikäisiltä ilotulitteiden käyttö on myös aikuisten seurassa kielletty.

Viime vuodenvaihteessa silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista kymmenen käytti ilotulitteita ja kolme oli katsojia. Kuluvalla vuosikymmenen vuodenvaihteissa noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja.

Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä 31.12.–1.1. kello 18–02 välisenä aikana.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x