Seinälude on yleinen ihmisten mukana kulkeva tuhohyönteinen

Lutikat eivät leviä itsestään, vaan tulevat asuntoon yleensä ihmisen mukana. Tyypillisesti lutikka kulkeutuu kotiin lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä.

Luteiden leviämiselle erityisen otollisia ovat majoitustilat, joissa asukkaat vaihtuvat usein. Lutikat käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Tavallisimmin lutikat viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Lutikan voi havaita sen ulostejäljistä eli pienistä mustista pisteistä patjassa tai sängyssä, tai pienistä veritahroista vuodevaatteissa.

Sängystä lutikat voivat löytää tiensä matkatavaroihin, sillä matkalaukussa on niille mieluisia suojaisia piilopaikkoja. Siksi matkatavarat kannattaa matkan jälkeen joko lämpökäsitellä saunassa tai pakastaa. Käsittelylämpötilan on oltava riittävän korkea tai matala. Matkalaukun sisuksen lämpötilan tulisi nousta useaksi tunniksi 60 asteeseen. Vaatteet voi saunottaa tai pestä pesukoneessa 60 asteessa.

Kuumuudelle herkät pienemmät esineet voi pakastaa suljetussa pussissa noin viikon ajaksi. Parvekkeelle vieminen ei todennäköisesti auta lutikoihin, sillä parvekkeen lämpötila ei ole riittävän kylmä.

Tarkista käytetyt huonekalut ennen kotiin viemistä

Lutikat voivat levitä myös käytettyjen huonekalujen, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Kannattaa tutkia käytetty huonekalu ennen kotiin kantamista, näkyisikö siinä merkkejä lutikoista. Pienet käytetyt huonekalut ja vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia mukaan. Huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa olla paikkoja joihin ei näe. Lisäksi munien tai toukkien havaitseminen voi olla vaikeaa.

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

Ehkäise lutikoiden leviäminen kotiisi

  • Tarkista majapaikassa näkyykö sängyssä tai sohvassa pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa.
  • Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen.
  • Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, ne voivat olla merkki lutikoista.
  • Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, niin pese kaikki vaatteet ja saunota tai pakasta mukana olleet tavarat. Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä saunaan. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.
  • Ennen huonekalujen ostopäätöstä, tarkista näkyykö huonekalussa merkkejä lutikoista.
  • Lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut, jos se on mahdollista.
  • Pese käytetyt vaatteet riittävän kuumassa lämpötilassa (60 °C).

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x