Perjantaisin sattuu eniten liikenneonnettomuuksia

Perjantai on vilkas päivä liikenteessä, joka näkyy suurempina onnettomuuksien määrinä muihin arkipäiviin verrattuna. Viikonloppuisin puolestaan sattuu vähemmän vahinkoja liikenteessä, mutta niistä useampi on vakavampi henkilövahinkoon johtava liikenneonnettomuus.

Eri viikonpäivien onnettomuusmäärissä on eroja. Muihin arkipäiviin verrattuna perjantaisin sattuu yli 13 % enemmän vahinkoja kuin muina arkipäivinä. Viikonloppuisin puolestaan sattuu arkipäiviä vähemmän liikennevahinkoja.

– Perjantaita voi pitää liikennevahinkojen kannalta viikon vaarallisimpana päivänä liikenteessä. Silloin tehdään paljon ostoksia viikonlopuksi, jolloin pysäköintialueilla tapahtuu myös paljon vahinkoja. Lisäksi perjantaisin tiivistyy paljon liikennettä muutamille iltapäivän ja alkuillan tunneille, kun liikkeellä ovat töistä palaavat autoilijat ja viikonlopun menomatkalle lähtijät. Muita päiviä suuremmat liikennemäärät näinä tunteina vaikuttavat luonnollisesti vahinkoherkkyyteen, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen yhteydessä toimivan Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

Viikonloppuisin vakavampia liikennevahinkoja

Suurin osa liikennevakuutuksesta korvatuista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla tai katuverkolla. Vakuutusyhtiöt korvaavat liikennevakuutuksesta vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa. Näiden lisäksi vakuutusyhtiöiden tietoon tulee merkittävä määrä vapaaehtoisista autovakuutuksista korvattavia vahinkoja.

– Lauantaisin ja sunnuntaisin liikenteessä sattuu määrällisesti vähemmän vahinkoja, koska viikonloppuisin on vähemmän työmatkaliikennettä ja liikenne jakautuu tasaisemmin koko päivälle. Viikonloppuisin sattuu kuitenkin suhteessa onnettomuusmääriin enemmän vakavia vahinkoja, jotka aiheuttavat henkilövahinkoja, kertoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Kadut ja pysäköintialueet hiljenevät viikonlopuksi ja osa liikenteestä siirtyy maanteille. Samalla vähenevät pienillä nopeuksilla ajettujen lievempien liikennevahinkojen määrät.

Maanteillä tapahtuu harvemmin liikennevahinkoja, mutta siellä on suuremmat ajonopeudet ja sen myötä myös onnettomuudet ovat tuhoisempia. Viikonloppuisin ajetaan myös paljon moottoripyörillä, moottorikelkoilla, mönkijöillä ja vastaavilla heikompaa suojaa kolaritilanteessa tarjoavilla ajoneuvoilla, mikä näkyy osaltaan kohonneina henkilövahinkojen määrinä.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa viikon vaarallisin päivä on lauantai.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x