Harva ikäihminen saa proteiinia riittävästi

Ikäihmiset tarvitsevat jopa enemmän proteiinia kuin nuoret tai keski-ikäiset. Pientä pyöreyttä pidetään suositeltavana ikääntyneille, koska jo muutaman päivän sairastuminen tai hoitoon joutuminen voi johtaa laihtumiskierteeseen. Kun ruoka ei maistu, on hyvä olla hieman reserviä, josta laihtua.

Mikä tahansa painoindeksi välillä 24–29 on sopiva ikääntyneelle. Laihduttamista ei suositella, vaan mieluummin proteiinipitoista ravintoa ja lihasvoimaharjoittelua. Varsinkin reisilihakset olisi hyvä pitää vahvoina.

Laihdutuksessa on vaarana, että lihakset surkastuvat, jolloin toimintakyky heikkenee. Lihaksia tarvitaan kaikkeen päivittäiseen toimintaan vuoteesta nousemisesta kauppakassin kantamiseen ja portaiden kipuamiseen asti.

Laihuus ei sinänsä ole ongelma, ovathan jotkut hoikkia koko ikänsä. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, jos vanhus lihoo tai laihtuu yllättäen. Tahattoman laihtumisen syyt onkin hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla.

Proteiinia alkaa mennä hukkaan

Valkuaisaineet eli proteiinit ovat erityisen tärkeä osa ikäihmisen ravitsemusta kahdesta syystä. Ensinnäkin ne ovat lihasten rakennusaineita. Lihaksia vahvistavasta liikunnasta ei ole hyötyä, ellei sitä tue oikeanlainen, proteiinipitoinen ruokailu, mielellään ennen tai jälkeen suorituksen. Toiseksi ikääntyessä käy niin, että proteiineja alkaa mennä hukkaan aineenvaihdunnassa.

Proteiinin imeytyminen suolistossa heikentyy ja sitä hukkaantuu myös solutason aineenvaihdunnassa. Siten ruuan hyötysuhde heikkenee. Proteiinia tarvitaan kuitenkin jokaisessa solussa. Jos sitä ei saada tarpeeksi ruuasta, keho ottaa sen lihaksista. Tämän seurauksena elimistö joutuu helposti heikkoihin kantimiin.

Proteiinin tarve on ikäihmisellä usein jopa suurempi kuin nuorella aikuisella tai keski-ikäisellä, mutta sen saanti on tutkimusten mukaan heikompaa.

Ruoka ei maistu, mutta ravinnon tarve ei vähene

Omaiset huolestuvat usein huomatessaan, että ikäihminen syö kuin lintu. Ruoka ei maistu eikä ole nälkä. Suomisen mukaan tähän on useita syitä, joista elämänpiirin pieneneminen ja liikkumattomuus on vain yksi.

– Toinen on lääkkeet. Jos lääkettä on juuri vaihdettu, on hyvä ottaa huomioon mahdollisuus, että se on vienyt ruokahalun. Lääkitystä tulisi tällöin miettiä uudelleen lääkärin kanssa. Muistisairas ei ehkä muista syödä tai ei enää osaa koota ateriaa. Yksinäisyyden kokemus ja masennus voivat myöskin heikentää ruokahalua, Gery ry:ssä toimiva dosentti Merja Suominen sanoo.

– Uusi, kiinnostava tutkimuskohde on suoliston mikrobiflooran mahdollinen vaikutus. Tiedetään jo, että lihavilla ja laihoilla on suolistossaan osittain erilaiset bakteerit. Tästä saadaan varmasti tietää lähivuosina enemmän, Suominen jatkaa.

Kaikki tämä vaikuttaa niin, että vanhus syö entistä vähemmän ja ruoan laatukin usein heikkenee. Makuaistin hiipuessa parhaiten maistuvat makeat ruuat, jotka harvoin ovat ravitsemuksellisesti parhaita mahdollisia. Suojaravintoaineiden tarve ei kuitenkaan vähene ikääntyessä.

– Kaikkea kohtuudella on hyvä ohje ikäihmisillekin. Sokeria on vaikea välttää kokonaan, mutta keksit ja pullat olisi hyvä korvata proteiinipitoisilla herkuilla, Suominen sanoo.

Tukea monipuoliseen ravitsemukseen

Kun ruoka ei maistu tai vanhus jaksaa syödä vain vähän, ravintovalmisteet tarjoavat helpon ratkaisun. Niissä on runsaasti energiaa ja suojaravintoaineita. Esimerkiksi proteiinia, jota tarvitaan lihasten rakentamiseen ja ylläpitoon. Ravintovalmisteita voi käyttää muuta ruokailua tukemaan ja erityisen hyviä ne ovat sairaustilanteissa. Toipumisvaiheessa niistä saa monipuolisen ravintosisällön niin pienessä määrässä, että useimmat pystyvät nauttimaan sen.

Omaiset voivat tukea ikäihmisen hyvää ravitsemusta tilanteen ja voimiensa mukaan. Kauempana asuvatkin voivat vieraillessaan ruokailla vanhuksen kanssa kotona tai ravintolassa ja tuoda mukanaan ravintovalmisteita sekä muita proteiinia sisältäviä mieluisia syötäviä. Seurassa ruoka maistuu usein paremmin. Sekin on omaisen hyvinvoinnista huolehtimista, että katsoo välillä jääkaappiin ja varaa sinne asioita, joista tietää vanhuksen pitävän ja muistuttaa ruokailusta. Jääkaappi kertoo myös, vieläkö omatoiminen ruokahuolto ylipäätään sujuu.

Ravitsemus vaikuttaa mielialaan

Yksi mahdollinen vanhuksen laihtumisen syy on masennus. Masentuneen ruokailu muuttuu usein yksipuoliseksi, eikä ruoka tuota samaa mielihyvää kuin aikaisemmin. Toisaalta ravitsemuksella voi olla osuutta masennuksen syntyyn. Masennuksen ja ruuan yhteydet ovat monitahoiset.

Alakuloisen tekee monesti mieli makeaa. Herkut saattavatkin vaikuttaa mielialaa nostavasti sitä kautta, että dopamiinituotanto lisääntyy. Pitkällä aikavälillä hiilihydraattien suosiminen kuitenkin heikentää lihasvoimaa, jolloin hyvinvointi heikentyy. Tietynlainen ravitsemus tukee lievän mielialan laskun hoitoa.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x