verenpaine

Kohonnut verenpaine ei oirehdi aina

Kohonnut verenpaine on salakavalasti oireeton, joten verenpaineen säännöllisellä mittaamisella on merkitystä. Kohonneella verenpaineella on yhteys aivoverenkiertohäiriöihin. 

Noin puolella aivoverenkiertohäiriöpotilaista on ollut kohonnut verenpaine. Moni ei tiedä, että kohonneella verenpaineella ja aivoterveydellä on yhteys, joten säännöllinen verenpaineen mittaaminen kannattaa aloittaa ajoissa.

– Eritoten miehillä paine alkaa tyypillisesti kohota kolmenkympin tienoilla, naisilla hieman myöhemmin. Mielestäni verenpaineen säännöllinen seuraaminen kuuluu siis kaikille. Positiivista on kuitenkin se, että vaikka kohonnut paine on terveysriski, voi jokainen vaikuttaa siihen omilla valinnoillaan. Tupakoinnin lopettaminen, painonhallinta, suolan käytön vähentäminen ja säännöllinen, viikottainen liikuntaharrastus ovat hyviä keinoja laskea painearvoja, sanoo neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen.

Säännöllinen verenpaineen mittaaminen on tärkeää, koska kohonnut verenpaine ei käytännössä oireile.

– Se on todella salakavala, sillä se ei satu, pyörrytä tai saa aikaan pään huminaa. Riskinä onkin diagnosoimatta ja hoitamatta jäänyt kohonnut verenpaine, joka voi pahimmillaan johtaa aivoverenkierron häiriöön. Silloin ensimmäinen näkyvä oire voi olla esim. käden halvaus, puheen puuroutuminen tai suupielen roikkuminen. Verenpaineen mittaaminen on siis ensiarvoisen tärkeä ja vaivaton keino pysyä kärryillä, missä mennään, Koskinen painottaa.

Havahdu näihin arvoihin!

Jos verenpaine nousee toistuvasti yli 135/85, on siihen syytä reagoida. Verenpaine on rasituksessa aina korkeampi. Kun verenpaine todetaan toistuvasti koholla olevaksi, niin kannattaa mitata verenpaine päivittäin ja laskea keskiarvo. Muuten verenpainetta pitäisi seurata kuukausittain.

Arvot on saatava kohdalleen lääkityksellä tai elintapamuutoksilla. Sopiva lääke löytyy varmasti jokaiselle jostain lääkeryhmästä tai niiden yhdistelmästä, mikäli elintapamuutokset ei auta. Pääasia on, että kohonnut verenpaine saadaan laskettua alas. Vaikka tilanne saadaankin normalisoitua, on seurantaa syytä jatkaa. Se on keino välttää joutumasta joukkoon, joka sairastuu aivoverenkiertohäiriöön.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …