Miten valita itselle sopiva auton käyttövoima

Henkilöautoliikenteen osuus kasvihuonekaasupäästöistä on yhdeksän prosenttia ja tieliikenteen tavarankuljetusten noin seitsemän prosenttia. Tieliikenteen koko osuus on noin 17 prosenttia Suomen ympäristökeskuksen ja Tilastokeskuksen mukaan.

Tärkeimmät kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi, typpioksiduuli, metaani, CFC-yhdisteet (klooratut ja/tai fluoratut hiilivedyt), otsoni ja typen oksidit. Lisäksi vesihöyry on ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Hiilidioksidi on kasvihuonekaasuista merkittävin. Se on myös tieliikenteen osalta suurin kasvihuonekaasu. Bensiini ja dieselöljy sisältävät fossiilista hiiltä, joka polttomoottorissa palaessaan muodostaa hiilidioksidia.

Uusiutuva energia ei käytä fossiilista hiiltä. Kuitenkin uusiutuvan energian tuotantoprosessin energiankäyttö voi aiheuttaa kasvihuonepäästöjä, joten on tarkasteltava polttoaineen käytön ohella polttoaineen tuotantoprosessia.

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen keinoina liikenteen osalta on liikennesuoritteeseen vaikuttaminen mm. yhdyskuntasuunnittelun keinoin ja myös autokannan muuttaminen vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimiviksi, sekä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen lisääminen. Henkilöautojen osalta vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivilla autoilla tarkoitetaan täyssähköautoja, ladattavia hybridejä, kaasuautoja ja korkeaseosetanoli- eli flexfuel-autoja.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus noin 1,3 prosenttia.

Täyssähköautojen ja ladattavien hybridien määrät ovat kasvaneet viimeisen vuoden aikana. Liikennekäytössä olevien sähkökäyttöisten henkilöautojen määrä on kasvanut 13 406 sähkökäyttöisestä autosta 25 033 autoon, joista ladattavien hybridien osuus on miltei 21 000. Myös kaasukäyttöisten henkilöautojen määrä lisääntyi 5 138 autosta 8 106 kaasuautoon. Syyskuun 2019 lopussa liikennekäytössä olevista henkilöautoista vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus oli noin 1,3 prosenttia.

Moni pohtii mitä ajaminen sähköautolla maksaa tai onko kaasuauto vähäpäästöinen. Ilmastopaneelin sivuilla on suuntaa antava autokalkulaattori-laskuri, jolla voi karkeasti vertailla eri käyttövoimilla toimivien henkilöautojen käytöstä aiheutuvia CO2-elinkaaripäästöjä.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x