Kausivalot ja turvallisuus

Kun koti puetaan juhlakuntoon, ovat jouluvalot usealle sisustajalle se tärkein juhlatunnelman tuoja. Onko jouluvaloissa vaaroja? Tukesin asiantuntijat vastaavat jouluvalojen käyttöön ja turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Ovatko led-jouluvalot turvallisempia kuin muut?
Led-valosarjat toimivat pienoisjännitteellä ja niiden lamput eivät kuumene, joten niiden käyttö on turvallisempaa.

Voiko jouluvalot jättää päälle yöksi?
Jos kyseessä on toimiva ja kunnossa oleva valosarja, ei ole mitään estettä jättää sitä päälle. Jouluvalo on valaisin siinä missä muutkin kodista löytyvät lattia- ja pöytävalaisimet. Turvallisuuteen liittyvät perusasiat pitää kuitenkin olla kunnossa. Katso, että jouluvalo on kiinnitetty hyvin, ettei se putoa. Tarkista tasoille laitettavien valaisimien tukeva sijainti, etteivät esimerkiksi lemmikit pääse kaatamaan valaisinta.

Jouluvalon muuntaja kuumenee käytössä, onko se vaarallista?
On normaalia, että muuntajat lämpenevät jonkin verran. Normaali kosketuslämpötila voi olla jopa 40–70 astetta. Kuumenemiseen voi myös itse vaikuttaa sijoittamalla muuntaja paikkaan, jossa ilma pääsee kiertämään. Muuntajan lämpeneminen riippuu myös muuntajan rakenteesta. Jos muuntaja lämpenee tavallista enemmän, sen käyttöä ei ole syytä jatkaa.

Voiko jouluvaloista tehdä ”sisustusasetelmia” esimerkiksi isoihin lasivaaseihin?
Jouluvalojen käyttöohjeet kannattaa aina lukea. Jos käyttöohjeessa on kielletty pitämästä valoja pienessä nipussa, noudata niitä. Jos lamput ovat kovin lähellä toisiaan, niin koko lamppusarjan kehittämä lämpö jää hyvin pienelle alueelle ja vaarana on liiallinen lämpötilan nousu. Led-valosarjat yleensä soveltuvat tällaiseenkin käyttöön.

Käyvätkö kaikki ulkovalot sisäkäyttöön ja päinvastoin?
Eivät käy. Ulkojouluvaloja voi käyttää myös sisällä, mutta sisävalot eivät ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Jouluvalon arvokilpeen on merkitty soveltuuko se ulkokäyttöön. Ulos tarkoitetuilta valoilta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat haperoitua ja niiden muuntaja ei sovellu ulos.

Uudenlaiset kausivalot ja valosarjat puhuttavat ja herättävät keskustelua myös taloyhtiöissä. Jouluvalot tuovat valoa ja tunnelmaa pimeään aikaan.

Jouluvalojen virittämisessä on tärkeää huomioida sekä naapurit että turvallisuus. Asukas saa lähtökohtaisesti sisustaa huoneistonsa ja parvekkeensa tahtonsa mukaisesti. Uudenlaiset valosarjat kirkkaine ja vilkkuvine erivärisine valoineen saattavat aiheuttaa haittaa naapureille. Jos koristevalot häiritsevät kohtuuttomasti, on hyvä keskustella asiasta naapurin kanssa.

Taloyhtiö voi ohjeistaa asukkaita jouluvalojen käytössä. Jos valot aiheuttavat vaaraa tai meteliä ja asunnon omistaja rikkoo järjestystä, taloyhtiö voi kieltää valot. Naapuruussuhdelaki kieltää rakennuksen ja huoneiston käytön siten, että naapurille tai muuten lähistöllä asuville aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi valosta, melusta, noesta, pölystä.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x