Koko Suomen itäraja suljetaan uudelleen

Valtioneuvosto on päättänyt sulkea rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla 14.1.2024 saakka. Päätös tulee voimaan 15.12.2023 klo 20. Kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla. 

Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin liikenteelle torstaina 14.12. Tavoitteena oli purkaa rajaliikenteen rajoituksia asteittain Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ja seurata rajoitusten purkamisen vaikutuksia. Välineellistetty maahantulo itärajalla on jatkunut torstain aikana.

– Tämä on merkki siitä, että Venäjän viranomaiset jatkavat hybridioperaatiota Suomea kohtaan. Tämä ei Suomelle käy, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.

Viranomaisten mukaan on selvää, että maahantulo on tapahtunut vieraan valtion viranomaisten tai muiden toimijoiden vaikutuksesta. Ilmiöön liittyy myös kansainvälistä rikollisuutta. Ilmiö ja uhka sen laajenemisesta aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle sekä yleiselle järjestykselle Suomessa.

Valtioneuvosto katsoi, että ilmiön jatkumisen takia on välttämätöntä tehdä uusi valtioneuvoston päätös, jonka myötä Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat suljetaan uudelleen. Suomen ulkorajoilla kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään avoinna oleville lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

Suomen toimet toimet itärajalla saavat vahvan tuen

Suomen toimet Venäjän vastaisella rajalla ovat vahvistaneet turvallisuuden tunnetta ja reagointi Venäjän vaikuttamistoimintaan on koettu riittäväksi ja oikea-aikaiseksi, käy ilmi joulukuun Kansalaispulssi-kyselystä.

Vastaajista 70 prosenttia kertoo Suomen toimien rajalla vahvistaneen turvallisuuden tunnettaan. Suomen reagointia pitää riittävänä ja oikea-aikaisena 64 prosenttia. Vastaajista 56 prosenttia olisi valmiita rajoittamaan oikeutta hakea turvapaikkaa Suomesta.

Kysely toteutettiin 5.-11. joulukuuta, eli ennen hallituksen tuoreimpia, tällä viikolla tehtyjä rajapäätöksiä, joilla Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin hetkeksi, mutta koko rajan sulkemisesta uudelleen päätettiin jo torstai-iltana.

Katso myös

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden saamiseen lieviä tiukennuksia

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä nykyisestä viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Jatkossa asumisajaksi …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x