Viidesosa työtapaturmista sattuu kulkuväylillä

Joka viides työpaikoilla tapahtuvista tapaturmista sattuu käytävillä ja kulkuväylillä. Työntekijä loukkaantuu näissä työtapaturmissa yleensä hieman pahemmin, ja niistä sairauslomat ovat jopa viikon pidempiä kuin muualla sattuvista työtapaturmista. Työtapaturmien vähentäminen on monen asian kokonaisuus, joka alkaa tilasuunnittelusta ja tavaravirtojen hallinnasta.

Suurin osa kulkuväylillä sattuneista vahingoista johtuu työntekijän kaatumisista, putoamisista, liukastumisista tai hyppäämisistä. Kulkuväylillä ja alustoilla sattuvat työpaikkatapaturmat aiheuttavat yli 1 000 henkilön työpanoksen menetyksen vuosittain, LähiTapiolan korvaustilastojen perusteella.

Työn sujuvuuteen ja turvallisuuteen olisi kiinnitettävä huomiota jo silloin, kun tiloja suunnitellaan. Arjessa korostuvat työpaikan siisteydestä huolehtiminen ja tavaroiden pitäminen oikeilla paikoillaan.

Pidemmät sairauslomat, pahemmat vammat

Vuosittain Suomessa sattuu yli 100 000 työpaikkatapaturmaa. LähiTapiolan korvaustilastojen mukaan työpaikkatapaturmista maksetuista korvauksista kolmannes aiheutuu puutteista kulkuväylillä ja alustoilla, ja niiden vuoksi töistä ollaan pois keskimäärin 18 vuorokautta.

– Koska ihmiset liikkuvat paljon työympäristössään, kulkuväylät ja alustat korostuvat tapaturmien aiheuttajina. Niissä aiheutuneista työpaikkatapaturmista seuraa tyypillisesti sijoiltaan menoja, nyrjähdyksiä ja venähdyksiä, joista maksetaan korvauksia hieman tyypillistä enemmän, toteaa asiantuntija Jaana Luomanen.

Vuonna 2019 käytävillä ja kulkuväylillä kompastuttiin tai kaaduttiin lähes 20 000 kertaa. Kulkuväylillä ja alustoilla sattuvat työpaikkatapaturmat eivät ole vain yksittäistä toimialaa tai ammattiryhmää koskeva asia.

– Opetus- ja hoitoalalla tapahtuu saman tyyppisiä tapaturmia kuin rakentamisessa. Esimerkiksi opettaja voi kaatua lattialla lojuvaan koulureppuun, hoitaja kompastua ahtaassa huoneessa hoitolaitteiden johtoihin tai rakennustyömaalla kuljetaan huonosti valaistua käytävää pitkin. Kaikkialla ihmisten liikkumisreittien turvallisuutta tulisi tarkastella ja kiinnittää huomiota esteettömiin kulkureitteihin, riittävään valaistukseen ja ylipäätään siihen, että tavarat ovat oikeilla paikoillaan. Jos työtehtävissä liikutaan ulkona, talviolosuhteet aiheuttavat omat riskinsä.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x