ASP-korkotukilainojen enimmäismäärät nousevat

Valtioneuvosto on päättänyt parantaa asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (ASP) toimivuutta nostamalla ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä ja lisäämällä kuntajaotteluun uuden ryhmän Tampereelle ja Turulle.

Enimmäislainamääriä on tarkistettu vastaamaan nykyistä hintatasoa, jotta ensiasunnon ostajilla olisi mahdollisuus ostaa tarpeidensa ja toiveidensa mukainen asunto.

Asuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2014 koko maan tasolla noin neljä prosenttia. Alueellisesti hintakehitys ei ole ollut tasaista, ja nykyisten aluerajausten sisälläkin kehitys on ollut varsin epätasaista. Esimerkiksi Helsingissä vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet 19 prosenttia, Tampereella 13 prosenttia, kun taas Oulussa ne ovat pysyneet lähes entisellä tasolla.

ASP-lainoilla tuetaan omaehtoista asumista

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä tukee omaehtoisen asumisen järjestämistä ja asumiskustannusten kohtuullisuutta tarjoamalla korkosuojaa ensiasunnon hankkijoille tilanteessa, jossa korkotaso nousee.

Järjestelmässä pankki maksaa talletukselle yhden prosentin koron, ja tämän lisäksi erikseen sovittavaa lisäkorkoa 2-4 prosenttia tallettamisen aloittamisvuodelta sekä aloittamisvuoden jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta. ASP-säästäjän tulee puolestaan säästää vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta.

ASP-lainalle voi saada maksuttoman valtiontakauksen. Valtio maksaa lainalle korkotukea 70 prosenttia 3,8 prosentin omavastuukoron ylittävältä osalta, lainan kymmeneltä ensimmäiseltä vuodelta.

Korkotukilainojen enimmäismäärien korottaminen tulee voimaan 15.4.2021, ja se koskee lainoja, jotka nostetaan tuona päivämääränä tai sen jälkeen.

ASP-korkotukilainojen kuntajaotteluun on lisätty neljäs ryhmä, johon on siirretty Tampere ja Turku, sillä aiemmin ryhmään ”muut kunnat” kuuluneiden Tampereen ja Turun asuntojen hinnat ovat kehittyneet selvästi eri tahtiin muiden ryhmään kuuluvien kuntien kanssa.

ASP-korkotukilainojen kuntajaottelu

Asunnon sijaintikunta: Helsinki
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): 180 000
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 215 000

Asunnon sijaintikunta: Espoo, Kauniainen, Vantaa
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): 145 000
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 160 000

Asunnon sijaintikunta: Tampere, Turku
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): (115 000)
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 140 000

Asunnon sijaintikunta: Muut kunnat
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): 115 000
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 120 000

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x