Tavaraliikenteen käyttövoimat eivät ole mullistumassa. Tankkaus- ja latausinfrastruktuurin puutteet estävät investoinnit vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävään kalustoon. Hankintatukia pidetään riittämättöminä kannustimina ja investointi vaihtoehtoisiin käyttövoimiin ei ole taloudellisesti kannattavaa tuista huolimatta, SKAL Kuljetusbarometrin perusteella.
Vuoden alusta kuljetusyritys on voinut hakea tukea myös sähkökäyttöisten kuorma-autojen hankintaan kaasukäyttöisten kuorma-autojen lisäksi.
– Heikko kannattavuus ja kuljetuksista maksettava hinta alentavat investointikykyä eivätkä kannusta yrityksiä laajamittaiseen käyttövoimamuutokseen. Kannustamme kuitenkin yrityksiä hyödyntämään hankintatukia, varsinkin jos niiden asiakkaat näkevät investoinnin edut ja ovat valmiita osallistumaan kustannuksiin, sanoo SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala.
Vuoden 2021 lopussa liikennekäytössä oli noin 94 800 kuorma-autoa. Näistä dieselkäyttöisiä oli 92 000 (97 %), kaasukäyttöisiä 300 (0,3 %) ja sähkökäyttöisiä 9 kappaletta.
Kuljetusbarometrin tammikuussa julkaistun osion perusteella kuljetusyritysten kannattavuusodotukset ovat laskeneet hälyttävän alas. Kannattavuutta alentavat erityisesti ennätyskorkeat polttoainekustannukset, mutta myös esimerkiksi kaluston huolto on kallistunut, paljastaa Kuljetusbarometri.
Diesel on ainoa kuljetuksiin soveltuva vaihtoehto
Kuljetusbarometrin mukaan diesel on käyttövoimana 97 prosentissa kaikista suunnitelluista kalustohankinnoista. Tämä osoittaa sen, että korkealla polttoaineen hinnalla ei ole tavaraliikenteessä ohjausvaikutusta vaihtoehtoisiin käyttövoimiin, kun ne eivät kuljetusten luonteen vuoksi sovellu kuljetustehtäviin. Lähes 90 prosenttia vastaajista totesi, että diesel on heille ainoa vaihtoehto käyttövoimaksi.
Käytössä oleva teknologia rajoittaa käyttövoimamuutoksen mahdollisuuksia. Siksi dieselin hintaa korottavilla päätöksillä on vain rangaistusvaikutus, ei toivottua ohjausvaikutusta vihreämpiin kuljetusratkaisuihin.
– Riippuvuus dieselpolttoaineesta on tosiasia. Ennen pitkää uudet teknologiat lisäävät vaihtoehtoja, mutta juuri nyt korkeat polttoainekustannukset vain heikentävät kansallista kilpailukykyämme ja kuljetusyritysten investointikykyä, Kujala sanoo.
Kuljetusyritykset kehittävät energiatehokkuuttaan jatkuvasti, kulutusta pyritään alentamaan esimerkiksi ennakoivalla ajotavalla, reittioptimoinnilla ja korkealla täyttöasteella. Suomalaiset kuljetusyrittäjät ovat jo tehneet merkittäviä ympäristötekoja, kun yhdistelmäkoko on Suomessa kasvatettu EU:n suurimmaksi. Näin on saatu alennettua merkittävästi päästöjä rahtitonnia kohti.
- Suomen Itäraja pysyy suljettuna - 9.1.2025
- Autokauppa oli heikkoa viime vuonna - 2.1.2025
- Ostaminen kiinalaisista verkkokaupoista on moninkertaistunut - 30.12.2024