Uutisotsikot

Syysmyrsky voi vaikuttaa juna- ja tieliikenteeseen

Keskiviikkopäivästä torstai-iltaan Suomeen on ennusteiden mukaan odotettavissa kovaa tuulta. Tuulenpuuskat voivat olla maa-alueilla maan länsi- ja eteläosassa yli 20 m/s. Runsaita sateita odotetaan Vaasa-Jyväskylä-Joensuu pohjoispuolelta aina Oulun korkeudelle. Sademäärät voivat olla paikoin yli 50 mm.

Myrskyllä tarkoitetaan hyvin voimakasta tuulta. Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa.Myrsky saattaa aiheuttaa häiriöitä junaliikenteeseen esimerkiksi kaatuneiden puiden tai sähköratavaurioiden vuoksi. Junaliikenteessä hankaliin sääolosuhteisiin varautuminen vaatii yhteistyötä kaikkien rautatietoimijoiden kesken. Tulevaa myrskytilannetta ja siihen liittyvää varautumista on yhteistyössä käyty läpi, jotta voitaisiin taata turvallinen sekä sujuva liikennöinti ja mahdollisimman nopea palautuminen mahdollisista häiriötilanteista.

– Tuleva syysmyrsky saattaa aiheuttaa puiden kaatumista radoille vahingoittaen mm. sähköradan rakenteita ja muuta rautatieinfrastruktuuria. Matkustajille tämän kaltaiset häiriöt vaikuttavat junien myöhästymisinä tai jopa korvaavina kuljetuksina, kertoo Finrailin liikennepäällikkö Rauno Helander.

Finrailissa ohjataan ja seurataan junaliikennettä 24/7 ja tiedotetaan liikennetilanteesta sekä mahdollisista häiriöistä. Ratainfrasta ja kunnossapidosta vastaava Väylävirasto huolehtii kunnossapidon varautumisesta. VR tiedottaa asiakkailleen verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa mahdollisista aikataulumuutoksista tai bussikuljetuksista.

Tieliikenteessä vaaditaan erityistä varovaisuutta

Syysmyrskyllä ennakoidaan olevan vaikutusta myös maantieliikenteeseen. Myrsky saattaa pahimmillaan aiheuttaa tiellä liikkujille yllätyksiä esimerkiksi teille kaatuneiden puiden tai tulvien muodossa. Myrskyllä voi olla vaikutusta myös lautta-aikatauluihin. ITM Finlandin tieliikennekeskuksesta muistutetaankin, että ajo-olosuhteet saattavat muuttua nopeastikin ja keli- ja tieliikennetilanne kannattaa tarkistaa ennen matkallelähtöä.

– Ajokelit voivat olla vaikeita monin paikoin Suomea. Paikoin rajutkin rankkasateet vaikuttavat näkyvyyteen ja tuovat mukanaan myös vesiliirtovaaran, joten kelien mukainen ajotapa ja pitkät turvavälit edellä ajavaan ovat nyt turvallisen liikenteen avaintekijöitä, summaa tieliikennekeskuksesta yksikön päällikkö Jani Laiho.

Tuuliasteikko 10 minuutin keskituulen nopeuksille:

0 m/s tyyntä
1–3 m/s heikkoa tuulta
4–7 m/s kohtalaista tuulta
8–13 m/s navakkaa tuulta
14–20 m/s kovaa tuulta
21–32 m/s myrskyä
≥ 33 m/s hirmumyrskyä

Katso myös

Terveydenhuollossa pitäisi puhua potilaan äidinkieltä

Iäkkäämmillä ja heikommin koulutetuilla kaksikielisillä ruotsinkielisillä naispotilailla oli vaikeuksia selittää terveysongelmiaan ja ymmärtää hoito-ohjeita suomeksi. …