Turun Hepokullassa Suomen suurin ryhmäkorjaushanke

Turun Hepokullassa remontoidaan vuoden 2024 kevääseen mennessä seitsemän taloyhtiötä ja 26 kerrostaloa yhtenä hankkeena. Huonokuntoiseksi päässeet asuinkerrostalot muutetaan ekologisiksi ja nykyaikaista tekniikkaa vastaaviksi, josta hyötyy koko asuinalue. Yli 60 miljoonan euron arvoinen remontti toteutetaan liukuvasti siten, että parhaimmillaan neljä taloyhtiötä on työn alla samanaikaisesti.

Talojen remontointi on on alkanut viime toukokuussa. Seuraavan reilun kahden ja puolen vuoden aikana rakennuksista uudistetaan vesi-, sähkö- ja datajärjestelmät, julkisivut, märkätilat ja kellarit. Yksi merkittävimmistä uudistuksista on kaukolämmön vaihtuminen maalämpöön. Poistoilman talteenoton, paremman lämmöneristämisen ja muiden toimien avulla taloyhtiöiden hiilidioksidipäästöt vähenevät yli 500 tonnilla vuodessa.

Remontin lisäksi alueelle on kaavailtu myös uudisrakennuksia.

– Olemme jättäneet taloyhtiöiden kanssa kaavahakemuksen Turun kaupungille, joka mahdollistaisi jopa 10 uuden kerrostalon rakentamisen alueelle, kertoo Korjauspartnereiden markkinointi- ja kehitysjohtaja Jussi Eronen.

Lähiöt kuntoon

Turussa sijaitseva Hepokullan lähiö on klassinen suomalainen 1970-luvulla rakennettu lähiö, jonka rakennukset muistuttavat toinen toistaan. Alue on viihtyisä ja siellä on kaikki asumiseen tarvittavat palvelut, jonka lisäksi se sijaitsee lähellä Turun keskustaa. Rakennusten huonon kunnon vuoksi alueen asuntojen arvo on laskenut niin alhaiseksi, etteivät pankit pysty myöntämään lainaa kaikkiin yksittäisten taloyhtiöiden tarvitsemiin saneerauksiin.

Lähiöpartnerit-konsepti tarjoaa kuitenkin ratkaisun, jossa taloyhtiöt toteuttavat remontin ryhmähankkeena, jolloin laajamittaisetkin hankkeet voidaan toteuttaa. Kun suuri osa alueen rakennuskannasta päivitetään nykypäivän standardeja vastaaviksi, asuntojen ja alueen arvo nousee merkittävästi. Yhdessä tekemällä myös kustannukset tippuvat, kun esimerkiksi materiaalitilauksia voi tehdä suurempia eriä kerralla.

Hepokullan lähiö on vain yksi monesta muusta vastaavassa tilanteessa olevasta suomalaisesta lähiöstä, joissa suuret remontit odottavat.

– Ryhmähankkeiden täytyy lyödä kansallisesti läpi, jotta lähiöitä voidaan korjata isommassa mittakaavassa. Pahimmillaan lähiöiden rakennukset, ja jopa tuhansien ihmisten kodit voivat joutua purkupäätösten uhreiksi, Eronen toteaa.

Katso myös

Nuohouksen voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa

Kotitaloudet pystyvät saavuttamaan säästöjä lämmityskustannuksia pienentämällä. Tulisijan käytöllä kiinteistön lämmityksessä on myös merkitystä säästöjen saavuttamisessa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x