As. Oy Laamanninpolku. (Kuva: Kimmo Räisänen)

Puukerrostalohankkeiden määrä on kasvanut

Puukerrostalohankkeiden määrä on jälleen kasvanut viime vuodesta. Viime vuonna suunnitteilla oli 6 000 uutta puukerrostaloasuntoa. Nyt niiden määrä on 7 500. Kärkisijaa puukerrostalohankkeissa pitää Tampere.

Suomessa on rakenteilla tai suunnitteilla yhteensä 63 puukerrostalohanketta, eli yksittäisiä puukerrostaloja, puukerrostalokortteleita tai suuren mittakaavan puurakenteisia julkisia rakennuksia. Viime vuonna hankkeita oli kokonaisuudessaan 51, vuonna 2017 niitä oli 40, kertoo ympäristöministeriön selvitys.

Hankkeisiin on laskettu mukaan vähintään 3-kerroksiset puukerrostalohankkeet, joista varmasti toteutuvia on 18, todennäköisiä 31 ja mahdollisia 14 kappaletta. Mahdollisia hankkeita ovat kaavavaiheessa olevat laajat hankkeet, joissa ei ole vielä puurakentamiseen sitoutunutta rakennuttajaa tai rakentajaa.

Jos kaikki varmat ja todennäköiset hankkeet toteutuvat, Suomeen on tulossa lähivuosina miltei 7 500 uutta puukerrostaloasuntoa. Tämä on noin 1 500 asuntoa enemmän viime vuoteen verrattuna.

– Teollinen puurakentaminen on pääsemässä vauhtiin Suomessa. Viime vuosina Suomeen on perustettu useita puuelementtitehtaita, ja yhä useampi rakennuttaja on alkanut käyttämään puuta kerrostalojen runkomateriaalina, ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino sanoo.

Puukerrostalohankkeita on tulossa tasaisesti ympäri maata. Eniten hankkeita on kaavailtu Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen. Lappiin, Kainuuseen, Etelä-Karjalaan, Päijät-Hämeeseen, Kanta-Hämeeseen tai Ahvenanmaalle ei ole suunnitteilla yli 3-kerroksisia puukerrostalohankkeita.

– Toivon, että jokaisessa maakunnassa ja kunnassa puu nähtäisiin tasavertaisena rakennusmateriaalina muiden materiaaleihin kanssa. Puurakentamisen lisäämiseen voidaan vaikuttaa muun muassa kaavoituksen, maankäyttösopimusten ja tontinluovutusehtojen kautta, Heino sanoo.

Suurin yksittäinen käynnissä oleva puukerrostalohanke on Turun Linnanfältissä, johon on rakentumassa noin 950 puukerrostaloasuntoa. Kaupungeista puurakentamisen kärkipaikkaa pitää Tampere. Varmoja kohteita on nousemassa Tampereella Härmälään, Kauppiin ja Rauhanniemeen. Todennäköisiä hankkeita on suunnitteilla seitsemän ja mahdollisia yksi.

Julkisia puurakennushankkeita on tulossa Helsingin Jätkäsaareen ja Katajanokalle sekä Pudasjärvelle. Jätkäsaaren Wood Cityyn on rakenteilla peliyhtiö Supercellin toimistotalo ja suunnitteilla hotelli. Katajanokalle nousee metsäyhtiö Stora Enson uusi pääkonttori. Hirsirakentamisestaan tunnetulle Pudasjärvelle on rakentumassa vuonna 2021 valmistuva 3-kerroksinen hirsinen monitoimikeskus.

Muita varmoja puukerrostalohankkeita on tulossa Espooseen, Jyväskylään, Kuopioon, Kirkkonummelle, Nurmekseen, Uuteenkaupunkiin, Vaasaan, Vantaalle ja Vesilahdelle.

Suomalainen puukerrostalohankekannan on koonnut arkkitehti Janne Tolppanen. Tiedot perustuvat kuntien julkisiin tietoihin. Ajantasaisuus on varmistettu kunnilta. Puukerrostalohankkeet on jaettu selvityksessä kolmeen eri luokkaan toteutumispotentiaalin mukaan: varmat, todennäköiset ja mahdolliset. Hankekantaan on kerätty kaikki vähintään 3-kerroksiset puukerrostalohankkeet sekä kaikki merkittävät suuren mittakaavan puurakenteiset julkiset rakennukset Suomessa. Hankekannassa ei esitetä jo toteutuneita kohteita.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x