Taksilainsäädäntöön tulee muutoksia vapusta alkaen

Takseja koskevat lakimuutokset tulevat pääosin voimaan 1.5.2021. Hinnoittelua sekä taksamittaria ja muita laitteita koskevat muutokset tulevat voimaan 1.9.2021. Voimaantulon porrastuksella annetaan taksitoimijoille aikaa tehdä lakimuutosten edellyttämiä muutoksia.

– Taksisääntelyn korjaussarjan tarkoitus on palauttaa asiakkaiden luottamus turvalliseen kyytiin ja yrittäjien luottamus alan tulevaisuuteen, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka lakimuutosten tavoitteista.

Hallitus esitti lakimuutosten vahvistamista 8. huhtikuuta 2021. Tasavallan presidentti vahvistaa lait 9. huhtikuuta 2021.

Taksinkuljettajakokeen aihealueet ja kysymysten vähimmäissisältö määritellään tarkemmin, jotta koe huomioi paremmin matkustajien turvallisuudesta huolehtimista ja erityisryhmien kanssa toimimista.

Taksikyydin hinta tai hinnan määräytymisen perusteet on edelleen ilmoitettava ennen matkan alkua, johon ei tullut muutosta. Jos kyydin hinta ei ole kiinteä, hinnoittelussa on käytettävä tiettyä hinnoittelurakennetta, esitettävä esimerkkimatkan hinta ja käytettävä hinnan määrittelyssä mittauslaitelain mukaista taksamittaria.

Taksiliikenneluvan myöntämisvaiheessa vaaditaan jatkossa Y-tunnus ja luvan saamiseksi on suoritettava yrittäjäkoulutus sekä -koe. Taksiliikenneluvan jo saaneiden tulee täyttää lain vaatimukset siirtymäaikana.

Taksivalaisin tulee pakolliseksi ja kaikista taksikyydeistä tulee kerätä sähköisessä muodossa tietoja. Taksiyritysten ja välityskeskusten on toimitettava viranomaisille hintatietoja. Samalla täsmennetään, että taksiliikennelupa vaaditaan paitsi ammattimaiseen henkilöiden kuljettamiseen laissa määritellyillä ajoneuvoilla myös näiden palvelujen tarjoamiseen yleisölle.

Katso myös

Sähkö- ja hybridiautojen latauspisteiden sijoittelussa huomioitava paloriskit

Sähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa ja ajoneuvojen latauspisteitä rakennetaan yhä enemmän. Paloturvallisuus on tärkeä huomioida …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Äippä
Äippä
3 days ago

Lähetän lapset kouluun joinakin päivinä taksilla, kun olen itse etätyössä. En tilaa enää autoa yleisistä taksinumeroista, koska sieltä voi tulla minkälainen auto ja kuljettaja tahansa, tai olla jopa tulematta. Sen vuoksi tilaan taksin aina soittamalla suoraan taksiyritykseen, yrittäjälle tai kuljettajalle.

Asun Turun seudulla, josta yleisesti tilataan taksi käsitykseni mukaan kahdelta eri keskukselta. Kummastakaan ei kysyttäessä taata yrityksen, auton tai kuljettajan tasoa, koska heillä ei ole kertomansa mukaan ole yhtään autoa! He eivät puhelimessa olleen henkilön mukaan vastaa kuljetuksista, vaan ainoastaan siirtävät tilaukset muille yrityksille, jotka vastaavat itsenäisesti toimistaan. Kysyttäessä ei saa tietoa keille, vaan siirto on sattumanvarainen.

En ole koskaan ostanut “sikaa säkissä”, enkä tee niin myöskään taksien kanssa. Siksi tuollaisia yrityksiä ei voi käyttää, vaan on itse selvitettävä luotettavat tahot. Olisi täysin vastuutonta ja valtava riski laittaa lapset sellaisten taksien kyytiin, joista ei ole tietoa ajajan kyvyistä, taustasta ja koulutuksesta, yrityksestä, eikä ajoneuvosta.

Em. seikkojen johdosta KAIKKI tiukennokset liikennepalvelulakiin ovat kaikkien etu, niin kuluttajien kuin yrittäjien.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x
()
x