Uutisotsikot

Oma painoihanne on usein pielessä

Omat painoihanteet eivät auta laihtumaan. Valtaosa nuorista naisista ja melkein puolet nuorista miehistä haluaisi noin 25-vuotiaana painaa nykyistä vähemmän. Kymmenen vuotta myöhemmin vain yksi viidestä naisesta ja yksi seitsemästä miehestä on aiemmin määrittelemässään ihannepainossa tai sen alapuolella.

Ihmiset asettavat itselleen herkästi epärealistisia painoihanteita. Ihanteet eivät kuitenkaan näytä auttavan heitä laihtumaan pitkällä aikavälillä. Erityisesti naisilla painoihanteet ovat paljon tiukempia kuin terveyden kannalta olisi tarpeen ja kulttuurilliset ja terveyden edellyttämät painoihanteet ovat keskenään usein ristiriitaiset.

Geeniperimä vaikuttaa painoon jonkun verran ja elinympäristö ruokineen suosii painonnousua, niin painonhallinta ja laihduttaminen on usein vaikeaa.

Nuorista aikuisista, selkeä vähemmistö on tyytyväinen painoonsa. Tyytymättömyys omaan painoon ja vartaloon on yleistä, mutta ei harmitonta. Se lisää laihduttamista ja laihduttaminen puolestaan altistaa lihomiselle pitkällä aikavälillä. Jotta tältä ns. “jojoilulta” vältyttäisiin, joka on haitallinen tapahtumaketju kohti lihavuutta, niin positiivisemman kehonkuvan luominen ja realistisempi viestintä painoihanteista olisi tärkeää.

Katso myös

Sadekelit saapuvat – tarkista renkaiden kunto

Märillä teillä ja erityisesti kovalla sateella vesiliirtoon joutuminen on liikenteessä merkittävä riski. Kun renkaan pintakuvio …