Uutisotsikot

Palkkasummat laskeneet – työpaikat vähentyneet

Palkkasumma laski huhti-kesäkuussa 4,4 prosenttia vuodentakaisesta. Koko talouden palkkasumma oli huhti-kesäkuussa 4,4 prosenttia pienempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa koko talouden palkkasumma väheni 2,9 prosenttia edellisvuodesta.

Palkkasumma kasvoi huhti-kesäkuussa vain rahoitustoiminnan (2,4 %) toimialalla. Muiden palveluiden (-9,0 %), kaupan (-6,2 %), yksityisen koulutuksen (-5,3 %), teollisuuden (-6,0 %), yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden (-4,5 %) ja rakentamisen (-1,9 %) palkkasummat vähenivät vuodentakaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Palkkasumma laski yksityisellä sektorilla huhti-kesäkuussa 6,4 prosenttia vuodentakaisesta. Julkisen sektorin palkkasumma oli 1,8 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa yksityisen sektorin palkkasumma väheni 5,7 prosenttia ja julkisen sektorin palkkasumma kasvoi 5,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten huhti-kesäkuussa palkkasumma kasvoi yksityisellä sektorilla 4,3 prosenttia ja julkisella sektorilla 4,0 prosenttia edellisvuodesta.

Avoimia työpaikkoja vähemmän kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2020 toisella neljänneksellä 35 400, kun vuotta aiemmin määrä oli 50 900. Avoimet työpaikat vähenivät etenkin Helsinki-Uudenmaan suuralueella.

Vuoden 2020 toisella neljänneksellä avoimista työpaikoista 70 prosenttia eli 24 700 oli yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia, kun vuotta aiemmin niitä oli 37 700 eli 74 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista. Avoimet työpaikat vähenivät edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna kaikenkokoisissa toimipaikoissa. Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avoimien työpaikkojen määrä väheni eniten (– 6 600) toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G-I). Avoimet työpaikat vähenivät etenkin Helsinki-Uudenmaan suuralueella (– 8 300).

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tilastoista. Heinäkuun palkkasummakuvaajat julkaistaan 14.9.2020 ja avoimien työpaikkojen 3. vuosineljännes 16.11.2020.

Katso myös

Terrorismin uhka on kohonnut Suomessa

Suurimman terrorismin uhan Suomessa muodostavat Radikaali-islamistista tai äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät. Terrorismin …