Lakimuutos estää konkurssihakemuksien teon

Konkurssihakemukset ovat vähentyneet konkurssilain väliaikaismuutoksen vaikutuksen vuoksi, joka estää velkoja-aloitteisen konkurssihakemuksen tekemisen. Hallituksen esitys konkurssilain 2 luvun 3 §:n väliaikaisesta muuttamisesta (HE 164/2020 vp) hyväksyttiin eduskunnassa 20.10.2020.

Aiempi lainsäädäntötoimin rajoitettu konkurssiin asettaminen velkojien hakemuksesta oli voimassa 1.5.–31.10.2020, josta artikkelimme kertoo (Konkurssien määrä on laskenut lainsäädäntötoimin). Kyseisen konkurssilain väliaikaista koronapoikkeusta on jatkettu 3 kuukaudella 31.1.2021 asti. Eli voimme odottaa konkurssisumaa tammikuussa, mikäli väliaikaista poikkeusta ei silloin edelleen jatketa. Joka tapauksessa konkursseja tulee, jos maksavia asiakkaita ei ole. Siihen ei auta ongelmien siirtäminen, eikä tukirahat.

Konkurssien määrä on vähentynyt lakimuutoksen johdosta tammi–lokakuussa 2020 edellisvuodesta 15,4 prosenttia Tilastokeskuksen tietojen mukaan. Tammi–lokakuussa 2020 pantiin vireille 1 886 konkurssia, mikä on 343 konkurssia (15,4 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 9 770, mikä on 642 henkilöä (6,2 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Konkurssien määrä väheni kaikilla päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät rakentamisen päätoimialalla. Alalla pantiin vireille 366 konkurssia, mikä on 85 konkurssia (18,9 prosenttia) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muiden palveluiden päätoimiala käsittää mm. informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Katso myös

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu vuoden 2025 alussa. Samallasuomalaisyrityksille tulee mahdollisuus hyödyntää sen EU-maan alv-vapautusta, johon ne …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x