Koronaviruksen torjunnassa siirryttiin seuraavalle toimenpidetasolle

Valtioneuvosto on todennut periaatepäätöksessään, että koronaviruksen torjunnassa on perusteltua siirtyä toimenpidetasolle kaksi. Tavoitteena on estää erityisesti virusmuunnoksen leviämisen aiheuttamaa epidemian kiihtymistä.

Tasolle kaksi siirtyminen tarkoittaa, että sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa leviämisvaiheen kriteerit täyttävät alueet ottamaan käyttöön hybridistrategian toimintasuunnitelman sekä sen täydennyksen mukaiset leviämisvaiheen toimet (ml. tartuntatautilain uudet valtuudet) ja lisätoimet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja STM:n arvion mukaan toimenpidetasolle kuuluvat nyt Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi.

Lisäksi suositellaan, että toimet otetaan käyttöön kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla eli Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Itä-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Pohjassa.

Osana toimenpiteitä näillä alueilla otetaan käyttöön laajin maskisuositus ja etätyösuositus.

Alueviranomaiset tekevät suositukset tai päätökset toimenpiteistä

STM antaa alueille ohjauskirjeen, jolla se ohjaa alueet toimenpiteiden käynnistämiseen yhdenmukaisten perusteiden ja yhdenmukaisuuden varmistamiseksi.

Alueita ohjataan muun muassa tekemään päätöksiä tilojen käytön edellytyksistä tai väliaikaisesta sulkemisesta sekä aikuisten ryhmäharrastusten keskeyttämisestä.

Lisätoimenpiteinä ohjataan pienentämään kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää kuuteen henkilöön sekä tehostamaan tartuntatautilain mukaisen karanteenin ja eristyksen noudattamisen valvontaa. Lisätoimenpiteet sisältävät myös mahdollisuuden keskeyttää yläkouluikäisten ja sitä vanhempien ryhmäharrastustoiminta sekä viimesijaisena toimena siirtää peruskoulun yläluokat etäopetukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tilannekuva- ja mallinnusryhmä seuraa hybridistrategian vaikuttavuutta epidemiologisten, lääketieteellisten ja toiminnallisten mittareiden avulla.

STM voi ryhmän arvioon tukeutuen jatkossa tehdä päätöksen uuden alueen ohjaamisesta tasolle kaksi ja lisätoimenpiteiden käyttöönottoon. Vastaavasti STM jatkuvasti arvioi tason kaksi lisätoimenpiteiden jatkamisen tarvetta.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x