Joka toinen käyttää älypuhelinta sängyssä

Sänkysurffailu eli älylaitteiden käyttö sängyssä on monen iltarutiini, joka häiritsee unta. Joka kolmas suomalainen pitää unen puutetta uhkana terveydelleen.

Yksi syy suomalaisten liian vähäiseen yöuneen löytyy älylaitteista. Lähes joka toinen käyttää älypuhelinta tai tablettitietokonetta sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa, alle 34-vuotiaista jopa 70 prosenttia. Älypuhelinten ja tablettien sinisävyisen valon on useissa tutkimuksissa havaittu vaikeuttavan nukahtamista.

Kaksi kolmesta kertoo kärsivänsä univaikeuksista ainakin joskus, ja joka kolmas pitää unenpuutetta uhkana terveydelleen. Suomalaiset menevät nukkumaan arkisin keskimäärin kello 23.10 ja viikonloppuisin kello 23.50.

– Moni lykkää nukkumaanmenoa netin syövereissä seikkaillessaan. Näytön kirkas valo ja kiinnostavat sisällöt aktivoivat aivoja, joten älypuhelimen käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa voi vaikeuttaa nukahtamista ja johtaa katkonaiseen uneen, unitutkija, professori Paula Salo Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta kertoo.

Riittävä uni on tärkeää terveyden ja toimintakyvyn kannalta. Liian vähän nukkuvien on muita useammin vaikeaa keskittyä, ja heille sattuu enemmän tapaturmia sekä onnettomuuksia liikenteessä.

– Pitkään jatkuvan univajeen on todettu liittyvän vastustuskyvyn heikkenemiseen sekä useisiin sairauksiin kuten diabetekseen ja masennukseen. Liian vähäinen uni sekoittaa myös ruokahalua ja kylläisyyttä säätelevien hormonien tasapainon, minkä seurauksena väsyneenä tulee syötyä epäterveellisesti ja liikaa.

Myös ulkonäköön nukkumisella on tutkitusti vaikutusta.

– Kauneusunien hyvää tekevä vaikutus on tutkimuksen valossa totta. Riittävästi nukkuvat näyttävät muiden mielestä keskimäärin viehättävämmiltä kuin ne, joille on kerääntynyt univelkaa, Paula Salo sanoo.

Unitutkijan vinkit

  • Panosta hyvään sänkyyn, tyynyyn ja peittoon. Tuuleta huone ennen nukkumaanmenoa, sillä hengitykselle on parasta viileä ilma. Pimeässä erittyy melatoniinihormonia, joka edistää unta, joten pimennä huone mahdollisimman hyvin.
  • Unohda työasiat, äläkä vilkuile työsähköpostia myöhään illalla. Älä ota puhelinta petikaveriksi ja jos mahdollista, hoida työt ja riidat makuuhuoneen ulkopuolella.
  • Tavoittele rauhallista mieltä ennen nukkumaanmenoaikaa. Puhu huolista jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja vältä jännittäviä ohjelmia, sekä erityisen kiinnostavia nettisisältöjä.
  • Syö pari tuntia ennen nukkumaanmenoa kevyehkö, hiilihydraattipitoinen ateria. Esimerkiksi puuro tai leipä sopivat iltapalaksi hyvin.
  • Vältä raskasta liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Jo pienikin määrä alkoholia häiritsee unen laatua.
  • Jos kofeiini vaikuttaa sinuun piristävästi, vältä kahvia iltapäivästä lähtien.
  • Laita puhelin äänettömälle tai kokonaan kiinni. Laita värinäilmoitukset pois päältä.
  • Jos heräät kesken yön, älä katso kelloa.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x