Itsehoitolääkitys muuttuu ikääntyessä

Iän karttuminen voi muuttaa yllättävästi tutun itsehoitolääkkeen vaikutuksia. Ikääntyminen muuttaa elimistön toimintaa. Ikääntymismuutokset vaikuttavat siihen, miten elimistö voi ottaa vastaan ja käsitellä lääkkeitä.

Lääkehoitoon vaikuttavat ikääntymismuutokset alkavat yksilöllisesti, osalla jo 65-vuotiaana. Aiemmin käytössä olleet annokset voivatkin yllättäen aiheuttaa haittoja tai säännölliseen lääkehoitoon on tullut sellaisia valmisteita, joiden kanssa itsehoitolääkitys ei sovi yhteen. Esimerkiksi munuaisten toiminta alkaa heikentyä 30 ikävuodesta lähtien ja 80-vuotiaana toimintakyvystä on jäljellä enää puolet. Harmittomiksi miellettyjä lääkkeitä voi munuaisten toiminnan heikettyä kertyä elimistöön liikaa. Tällöin myös haittojen riski lisääntyy.

Tulehduskipulääkkeiden sijaan ikääntyneiden tulisi käyttää parasetamoli­a. Tulehduskipulääkkeet lisäävät muun muassa sydäninfarktin riskiä ja vähentävät verenpainelääkkeiden tehoa. Verenohennuslääke varfariinia käyttävien ei pitäisi suurentuneen verenvuotoriskin vuoksi käyttää tulehduskipulääkkeitä lainkaan. Muita harkintaa vaativia itsehoitovaivoja ovat muun muassa yskä, sieni-ihottumat, ripuli ja ummetus.

Ikääntyminen voi myös lisätä alttiutta joidenkin lääkkeiden, esimerkiksi allergian hoidossa käytettävien antihistamiinien, väsyttävälle vaikutukselle. Väsymys puolestaan lisää kaatumisriskiä ja muistiongelmia.

Turhaa itsehoitolääkkeiden käyttöä kannattaa kaikkien välttää, varsinkin varttuneemmalla lääkekuorma voi olla muutenkin raskas. Vähäisien oireiden lääkitsemisessä on aina hyvä punnita hyötyjä ja mahdollisia haittoja. Ikääntyneelle voidaan suositella myös lääkkeettömiä hoitokeinoja.

Joskus ikääntyneen ongelmat liittyvät lääkkeen annosteluun. Tarjolla on erilaisia lääkkeenottoa helpottavia valmisteita ja apuvälineitä, kuten lääkkeen nielemistä helpottavaa geeliä, tabletin puolittajia, purkin kannen avaajia ja silmätippojen annostelijoita.

Katso myös

Opioidien käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti

Monet korkean riskin opioidikäyttäjät eivät hakeudu hoitoon, vaikka yleisin syy opioidien käyttöön on pyrkimys lääkitä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x