EU:n koronarokotustodistus käyttöön Suomessa 22.6.21

Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyy yhteentoimivaksi EU:n koronarokotustodistuksen kanssa 22.6. alkaen. Kansallinen koronarokotustodistus vaihtuu EU:n koronarokotustodistukseen Omakannassa automaattisesti. Aiemmin tallennettu tai paperille tulostettu kansallinen koronarokotustodistus kannattaa vaihtaa EU:n koronarokotustodistukseen, joka on EU-maissa paremmin tunnettu.

Yli 90 prosentille rokotetuista voidaan jo tehdä koronarokotustodistus. Eräiltä alueilta tiedot Omakantaan tulevat viiveellä, joten rokotustodistukset eivät näy kaikille rokotetuille henkilöille vielä. Jatkossa todistus on saatavilla Omakannasta viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta. Koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat saada terveydenhuollosta todistuksen koronarokotuksesta. Terveydenhuollon ammattilaiset saavat heinäkuussa käyttöönsä kansallisen tulostus- ja kirjaamispalvelun, jolla varmistetaan EU:n koronatodistuksen saatavuus myös niille henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua.

Tavoitteena helpottaa vapaata liikkuvuutta

EU:n koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. EU:n tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista EU:n koronatodistuksilla. EU-jäsenmaat päättävät itse muut tarkemmat käyttötarkoitukset.

Henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii. EU-maat ottavat EU:n koronatodistukset (EU digital COVID certificate) ja niiden lukusovellukset käyttöön eriaikaisesti, joten kaikilla EU-mailla ei ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja varmistaa todistuksia. Muiden todistusten osalta EU-maat päättävät itse, mitä todistuksia ne hyväksyvät maahan saapuvilta.

Yleisesti matkustamista on yhä syytä harkita, koska koronatilanne on huono useissa maissa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronaan liittyvä ohjeistus.

Todistuksen lukusovellus otetaan käyttöön heinäkuussa

EU:n koronatodistusten sisältö ja oikeellisuus voidaan tarkastaa digitaalisella lukusovelluksella. Suomessa lukusovellus on käytettävissä 1.7.21. Sovellusta voivat käyttää terveysviranomaiset, rajaviranomaiset sekä virka-apuviranomaiset kuten poliisi ja puolustusvoimat.

Koronatodistuksia voidaan tarkastaa lähtömaassa Suomeen matkustavilta, jolloin liikennöitsijät voivat halutessaan sopimukseen perustuen edellyttää todistuksia matkustajilta. Myös Suomeen saavuttaessa voidaan tehdä tarkastuksia tartuntatautilain nojalla sekä Suomesta pois lähdettäessä, jolloin liikennöitsijät voivat joutua tarkastamaan todistuksia, jos kohdemaat sitä edellyttävät.

Lisätietoa matkustamista koskevista ohjeista ja rajoituksista EU-maissa on koottu Re-open EU (europa.eu)-verkkosivustolle.

Mallitodistus EU:n koronarokotustodistuksesta.

Katso myös

Pahoinpitelyistä epäillyt yhä nuorempia

Pahoinpitelyistä epäillyn yleisin ikä on laskenut edellisen kolmen vuoden aikana selvästi aiemmasta. Vuosina 2021–2023 epäillyn …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x