Taksilainsäädäntöön tulee muutoksia vapusta alkaen

Takseja koskevat lakimuutokset tulevat pääosin voimaan 1.5.2021. Hinnoittelua sekä taksamittaria ja muita laitteita koskevat muutokset tulevat voimaan 1.9.2021. Voimaantulon porrastuksella annetaan taksitoimijoille aikaa tehdä lakimuutosten edellyttämiä muutoksia.

– Taksisääntelyn korjaussarjan tarkoitus on palauttaa asiakkaiden luottamus turvalliseen kyytiin ja yrittäjien luottamus alan tulevaisuuteen, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka lakimuutosten tavoitteista.

Taksinkuljettajakokeen aihealueet ja kysymysten vähimmäissisältö määritellään tarkemmin, jotta koe huomioi paremmin matkustajien turvallisuudesta huolehtimista ja erityisryhmien kanssa toimimista.

Taksikyydin hinta tai hinnan määräytymisen perusteet on edelleen ilmoitettava ennen matkan alkua, johon ei tullut muutosta. Jos kyydin hinta ei ole kiinteä, hinnoittelussa on käytettävä tiettyä hinnoittelurakennetta, esitettävä esimerkkimatkan hinta ja käytettävä hinnan määrittelyssä mittauslaitelain mukaista taksamittaria.

Taksiliikenneluvan myöntämisvaiheessa vaaditaan jatkossa Y-tunnus ja luvan saamiseksi on suoritettava yrittäjäkoulutus sekä -koe. Taksiliikenneluvan jo saaneiden tulee täyttää lain vaatimukset siirtymäaikana.

Taksivalaisin tulee pakolliseksi ja kaikista taksikyydeistä tulee kerätä sähköisessä muodossa tietoja. Taksiyritysten ja välityskeskusten on toimitettava viranomaisille hintatietoja. Samalla täsmennetään, että taksiliikennelupa vaaditaan paitsi ammattimaiseen henkilöiden kuljettamiseen laissa määritellyillä ajoneuvoilla myös näiden palvelujen tarjoamiseen yleisölle.

Jokaisessa taksissa on oltava taksivalaisin 1.5.2021 lähtien

Taksivalaisin parantaa taksien tunnistettavuutta sekä taksiliikenteen valvonnan, että taksipalveluja käyttävän asiakkaan näkökulmasta. Lisäksi takseissa on oltava mukana taksiliikennelupa, sen jäljennös tai selvitys siitä, että Traficom on merkinnyt taksiliikenteen harjoittamista koskevan ilmoituksen rekisteriin.

Ajoneuvossa on myös oltava asiakkaan nähtävillä taksiliikenneluvan haltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi. Nämä tiedot on pyydettäessä esitettävä suullisesti matkustajalle.

Taksivalaisimelle on määritelty vähimmäiskoko- ja värivaatimukset. Valaisimen pitää olla minimissään 20 cm leveä ja 10 cm korkea. Valaisimen pitää olla musta-keltainen.

Taksiliikennelupaan vaaditaan yrittäjäkoulutus ja yrittäjäkoe

Ammatillista pätevyyttä koskevat vaatimukset koskevat kaikkia taksiliikenneluvan haltijoita. Myös niitä taksiliikenneluvan haltijoita, joiden lupa on myönnetty ennen 1.5.2021. Taksiliikenneluvan haltijan, joka ei 1.5.2021 täytä ammatillisen pätevyyden vaatimusta, tulee täyttää vaatimus viimeistään 1.5.2022.

Lisäksi kaikilla taksiliikenneluvan haltijoilla on oltava y-tunnus. Uutena vaatimuksena taksiliikenneluvan myöntämiseen on luonnollisten henkilöiden osalta vaatimus voimassaolevasta yritys- ja yhteisötunnuksesta (y-tunnus).

Y-tunnusta koskevat vaatimukset koskevat myös niitä taksiliikenneluvan haltijoita, joiden lupa on myönnetty ennen 1.5.2021. Taksiliikenneluvan haltijan, jolla ei 1.5.2021 ole y-tunnusta, tulee hankkia tunnus viimeistään 1.8.2021.

Taksinkuljettajan koe uudistuu 1.5.2021.

Uudistuksen yhteydessä koe laajenee ja kokeen rakenne muuttuu. Lisäksi taksinkuljettajille on tarjolla erityisryhmien kuljettajakoulutusta. Taksinkuljettajan kokeessa on kysymyksiä ja tehtäviä seuraavista aihepiireistä:

  1. Matkustajien avustamisesta ja turvallisuudesta huolehtiminen
  2. Eri matkustajaryhmien erityistarpeet
  3. Taksipalvelujen asiakaspalvelutilanteet
  4. Kuljetusten ja liikenteen turvallisuuteen vaikuttavat tekijät

Koe on suoritettava suomen tai ruotsin kielellä. Kokeessa ei saa käyttää tulkkia tai sanakirjaa, eikä hyödyntää matkapuhelimia, kuulokkeita tai muita viestintä- tai tallennusvälineitä eikä materiaaleja tai välineitä, joita voidaan käyttää apuna kokeen suorittamiseksi.

Erityisryhmien kuljettajakoulutus

Koulutuksella pyritään parantamaan erityisryhmiin kuuluvien asiakkaiden turvallisuuden tunnetta sekä lisäämään ja yhdenmukaistamaan taksinkuljettajien edellytyksiä toimia erityisryhmiin kuuluvien asiakkaiden kanssa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myöntää koulutusta tarjoaville tahoille koulutusluvat ja tiedot koulutusta tarjoavista tahoista julkaistaan Traficomin verkkosivuilla.

Katso myös

Auton ilmastointia kannattaa käyttää myös talvisin

Ilmastoinnista tulee mieleen kesä ja kuuman auton viilentäminen. Ilmastointia on hyvä käyttää talvisinkin, jotta se …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Äippä
Äippä
3 years ago

Lähetän lapset kouluun joinakin päivinä taksilla, kun olen itse etätyössä. En tilaa enää autoa yleisistä taksinumeroista, koska sieltä voi tulla minkälainen auto ja kuljettaja tahansa, tai olla jopa tulematta. Sen vuoksi tilaan taksin aina soittamalla suoraan taksiyritykseen, yrittäjälle tai kuljettajalle.

Asun Turun seudulla, josta yleisesti tilataan taksi käsitykseni mukaan kahdelta eri keskukselta. Kummastakaan ei kysyttäessä taata yrityksen, auton tai kuljettajan tasoa, koska heillä ei ole kertomansa mukaan ole yhtään autoa! He eivät puhelimessa olleen henkilön mukaan vastaa kuljetuksista, vaan ainoastaan siirtävät tilaukset muille yrityksille, jotka vastaavat itsenäisesti toimistaan. Kysyttäessä ei saa tietoa keille, vaan siirto on sattumanvarainen.

En ole koskaan ostanut ”sikaa säkissä”, enkä tee niin myöskään taksien kanssa. Siksi tuollaisia yrityksiä ei voi käyttää, vaan on itse selvitettävä luotettavat tahot. Olisi täysin vastuutonta ja valtava riski laittaa lapset sellaisten taksien kyytiin, joista ei ole tietoa ajajan kyvyistä, taustasta ja koulutuksesta, yrityksestä, eikä ajoneuvosta.

Em. seikkojen johdosta KAIKKI tiukennokset liikennepalvelulakiin ovat kaikkien etu, niin kuluttajien kuin yrittäjien.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x