Yhdysvaltain keskuspankki pitää rahahanat auki

Yhdysvaltain keskuspankin uusi tarkennettu inflaatiotavoite ruokkii markkinatoiveita siitä, että elvytystoimet jatkuvat hamaan tulevaisuuteen. Keskuspankin selkänoja talouden elpymiselle pysynee vahvana, kuten myös sijoittajien kokema vaihtoehdottomuus riskinotolle.

Pääjohtaja Jerome Powellin johdolla Yhdysvaltain keskuspankki FED tarkensi, että vastaisuudessa keskuspankki tavoittelee kahden prosentin inflaatiota. Näin ollen keskuspankki on valmis hyväksymään jonkin aikaa yli 2 % inflaation, jos inflaatio on sitä ennen vastaavasti jäänyt alle 2 % jonkin aikaa. Esimerkiksi viimeisen vuoden aikana FED:n suosikki-inflaatiomittari ydin-PCE:n vuosimuutos on ollut keskimäärin 1,5 %. Tämän tarkennuksen on yleisesti tulkittu merkitsevän, että keskuspankin aiemmin harjoittama inflaatioriskejä ennakoiva rahapolitiikka muuttuu tulevaisuudessa enemmän reagoivaksi.

Talouden elpyessä keskuspankki pitää siten todennäköisesti jalan kaasulla aiempaa kauemmin. Tästä muutoksesta hyötyy lähtökohtaisesti osakkeet ja muu reaaliomaisuus. Nykytilanteessa, jossa työttömyysaste on noin 10 prosenttia, myös keskuspankin kaksoistavoite täystyöllisyydestä ennakoi, että rahapolitiikka pysyy mitä ilmeisimmin vielä kauan löysänä sekä rahan määrän että sen hinnan osalta.

Uuden tarkennetun rahapolitiikan suurin potentiaalinen riski on, että se saattaa – keskuspankin rajallisen keinovalikoiman vuoksi – sivutuotteena synnyttää kuplia varallisuusarvoihin. Pitkien valtionlainakorkojen osalta tilanne on päinvastainen. Jos markkina alkaa uskomaan, että FED antaa inflaation nousta pidemmäksi aikaa yli kahden puuttumatta asiaan, niin riskinä on ajan myötä pitkien korkojen nousu sekä nousevien inflaatio-odotusten että kohonneiden inflaatioriskipreemioiden kautta. Markkinoiden hinnoittelemat vuotuiset inflaatio-odotukset seuraavalle 10 vuodelle ovatkin nousseet kahden prosentin tuntumaan.

Maailmantalous elpymässä vuoden kolmannella neljänneksellä

Ostopäällikköindeksien mukaan maailmantalous on asteittain toipumassa vuoden kolmannella neljänneksellä alkuvuoden romahduksen jälkeen. Sekä palvelut että teollisuus ovat maailmanlaajuisesti palanneet kasvu-uralle rajoitusten lieventämisen, patoutuneen kysynnän purkautumisen sekä elvytystoimien seurauksena. Yhdysvalloissa sekä pankkiekonomistit että Atlanta FED GDPNow -kasvumittari ennakoivat 20-30 prosentin kasvua vuositasolla vuoden kolmannelle neljännekselle. Maan kasvuyllätysmittarit ovat edelleen hyvin positiivisia ja työttömyyden lasku on toistaiseksi ollut odotettua rivakampaa.

Ylimääräiset työttömyyskorvaukset loppuivat Yhdysvalloissa heinäkuun lopussa. Poliittiset näkemyserot maan talouden toisesta tukipaketista ovat viivästyttäneet päätöksentekoa. Pahimmassa tapauksessa uusia elvytys- ja tukipäätöksiä nähdään vasta marraskuun 3. päivän presidentinvaalien jälkeen. Pitkät viivästykset voivat alkaa uudelleen nakertamaan kuluttajaluottamusta nykyisessä työttömyystilanteessa.

Yhdysvaltain presidentinvaalit tulevat joka tapauksessa varastamaan huomion syksyn aikana. Tällä hetkellä näyttää siltä, että valta vaihtuu republikaaneilta demokraateille. Mutta kuten vuoden 2016 vaalit osoittivat, niin suuretkin yllätykset ovat mahdollisia, jos vaa’ankieliosavaltioissa tapahtuu kannatuksen siirtymiä loppusuoralla. Vaaliepävarmuuden väistyminen saattaisi tukea markkinoita vuoden loppupuolella.

Rohkaisevista merkeistä huolimatta maailmantalouden palautuminen vaikuttaa loppuvuoden osalta olevan epätasaisempaa ja epävarmempaa kuin vastaavissa talouksien suurissa käännekohdissa. Toimivan rokotteen saaminen massalevitykseen parantaisi selvästi laajamittaisen elpymisen edellytyksiä ensi vuoden aikana. Merkittävät talouksien elvytystoimet jatkunevat ympäri maailmaa myös ensi vuonna.

Perinteisillä arvostusmittareilla tarkasteltuna osakemarkkinat ovat kalliita. Pitkien korkojen lasku on alkuvuonna ollut tuntuvaa. Suhteelliset arvostusmittarit osakkeiden ja pitkien korkosijoitusten välillä osoittavat silti, että markkinat hinnoittelevat tuntuvaa yritysvoittojen elpymistä ensi vuonna. Vallitsevien konsensusennusteiden mukaan S&P500-yritystulosten odotetaan kasvavan peräti +28 % vuonna 2021. Yhdysvalloissa IT-toimialojen osakkeet vaikuttavat historiallisessa arvostuskertoimien vertailussa hintavilta ja näiden toimialojen ennustettu tuloskasvu ensi vuodelle on +15-24 %. Tehokkaan rokotteen ilmestyminen markkinoille saattaisi lisätä kiinnostusta perinteisten suhdanneherkkien toimialojen yrityksiin. Rokotetoiveet sekä keskuspankkien luoma vaihtoehdottomuus lienevät vahvoja ajureita riskinottohalukkuudelle.

Elokuu oli markkinoilla toivoa täynnä

Maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI AC World -indeksi nousi elokuussa +4,8 % euroissa mitattuna. Suurin heikentymisliike dollarissa tapahtui jo heinäkuun puolella, mutta se jatkui lievempänä myös elokuussa. Euroalueen valtionlainamarkkinoilla tuotot jäivät elokuussa sitä vastoin pakkaselle runsaat -0,7 %.

Elokuussa kasvuyhtiöiden tuotot päihittivät arvoyhtiöiden kehityksen 2,5 prosenttiyksiköllä ja vastaavasti pienyhtiöt jäivät 0,6 prosenttiyksikköä jälkeen yleisestä markkinakehityksestä. Vastuullisen sijoittamisen maailmanindeksi tuotti 0,7 prosenttiyksikköä maailmanindeksiä paremmin.

Alueellisesti Japani (+6,2 %) sekä Yhdysvallat (+6,1 %) tuottivat parhaiten elokuussa. Kehittyvillä markkinoilla tuotot jäivät prosentin tuntumaan ja Euroopassakin alle kolmeen prosenttiin. Toimialoista kestokulutustavarat (+10,7 %) sekä IT (+8,0 %) tuottivat selvästi parhaiten. Myös teollisuussektori ylsi hyvään +6,9 % tuottoon. Energiasektori (-0,1 %) ja päivittäistavarat (+1,4 %) kehittyivät puolestaan heikoimmin.

Katso myös

Järjestöavustukset suuria leikkauksienkin jälkeen

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustukset eli STEA-avustukset pienentyvät vuodesta 2025 alkaen. Uusia STEA-avustuksia myönnetään ensi vuonna …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x