Viljasadosta keskinkertainen – hernesadosta suuri

Satonäkymien mukaan viljasadosta on tulossa keskinkertainen, joka kattaa kotimaisen kulutuksen. Arvioitu 3,3 miljardin kilon viljasatoarvio sisältää neljä tärkeintä viljaa ohra 1,4 miljardia kiloa, kaura 1,1 miljardia kiloa, vehnä 710 miljoonaa kiloa ja ruis 70 miljoonaa kiloa.

Ruissato kattaa toteutuessaan noin 70 prosenttia kotimaisesta rukiin tarpeesta. Vajeen voi korvata vuoden 2019 hyvä sato, jota on vielä jäljellä kotimaisissa varastoissa. Kauran satonäkymät ovat lähes viime vuoden tasoa.

Herneen kylvöala laajeni ja satonäkymät ovat erinomaiset

Herneen kylvöala kasvoi viime vuodesta 80 prosenttia ja sadosta odotetaan kaksinkertaista viime vuoteen verrattuna. Toteutuessaan sato olisi satavuotisen tilastointihistorian suurin. Ruokahernettä enemmän on kasvanut rehuherneen, rehuteollisuutemme kotimaisen valkuaislähteen, viljely.

Peruna-ala on tilastohistorian pienin, reilut 20 000 hehtaaria. Sato-odotukset ovat viime vuoden tasolla, yli 600 miljoonaa kiloa.

Rypsi- ja rapsisadon alamäki jatkuu

Rypsin ja rapsin viljelyala on vähentynyt viime vuosina. Satojen määrät ovat vähentyneet suhteessa jopa enemmän, sillä satotaso on ollut jo vuosia laskusuunnassa. Tänä vuonna alamäki jatkuu edelleen, ja rypsi- ja rapsisadoista on tulossa huonoimmat yli neljäänkymmeneen vuoteen.

Satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria-keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat Ruokaviraston maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tietoihin.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x