Tipaton tammikuu vanhanaikaista – miten olisi tipaton vuosi

Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne, joka herättää aina keskustelua. Vaikka ympäri maailmaa vietetään pyhiä kosteissa merkeissä, ei tipaton tammikuu ole muodostunut muualla samanlaiseksi perinteeksi kuin Suomessa.

Tipaton tammikuu järjestettiin Suomessa jo vuonna 1942 eduskunnan puhemies Väinö Hakkilan julistaessa vapaaehtoisen kampanjan raittiista tammikuusta. Ruotsissa tipaton tammikuu on ”vit månad” ja Systembolagetin myynti on selvästi pienempää kuin muina aikoina.

Englanninkielisissä maissa tipaton kulkee nimellä ”Janopause” tai ”Drynuary” ja ranskalaisten intoa kuvastaa hyvin se, että siihen viitataan englanniksi, ”dry january”. Virossa on vietetty Sober Septemberia, raitista syyskuuta, joka sopisi suomalaisillekin kesän juomaputken jälkeen.

Minkä tahansa tipattoman kuun viettäminen on hyödyllistä. Elimistö puhdistuu, aineenvaihdunta normalisoituu ja verenpaine laskee. Mahdollisista unihäiriöistä voi päästä eroon ja mieli virkistyy. Tipaton on myös hyvä laihdutuskeino, alkoholijuomathan ovat lihottavia. Tipaton säästää aivoja, aikaa ja rahaa sekä antaa hyvän mahdollisuuden miettiä omaa suhtautumista alkoholiin.

Alkoholia runsaasti käyttävillä on maksa-arvojen nousuja, jotka eivät palaudu edes muutamassa päivässä. Kuukauden tauko antaa maksalle hieman palautumisaikaa. Sekään ei riitä runsaasti juoville, mutta haitallista se ei ole kenellekään. Kun alkoholin käyttö lopetetaan, maksa-arvo puolittuu parin viikon kuluessa. Tämä ”puhdistuminen” kestää pitkään. Seuraavan parin viikon aikana arvojen liikamäärä puolittuu, ja kuukauden kohdalla voidaan olla jo lähellä normaalia. Kahden kuukauden mittainen raittius ”puhdistaa” maksan eli maksa-arvot normaalistuvat, mikäli maksaan ei ole tullut pysyviä muutoksia eli kirroosia. Vaikutukset hermostoon ja aivoihin (aivojen ”liukeneminen”) ovat pysyviä vahinkoja, joita ei pysty korjaamaan.

Tipattoman aikana baarissa voi tilata alkoholittomia juomia ja nauttia illan lisäksi seuraavasta päivästä ilman krapulaa. Tammikuussa ei tarvitse perustella juomattomuutta muille alkoholin suurkuluttajille, koska yli 20 prosenttia alkoholia käyttävistä viettää tipatonta tammikuuta.

Toisille jo viikon tauko alkoholin käytössä voi olla suuri saavutus, kun monille se on tavallista elämää ja tauot lasketaan vuosissa. Tipattoman tarkoitus on miettiä omaa suhdetta alkoholiin ja antaa elimistölle aikaa korjata vaurioita. Kuukauden aikana ehtii myös huomata onko alkoholista tullut hallitseva osa elämää. Osa haluaa säilyttää selkeän ja hyvän saavutetun olotilan.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x