Veronmaksajien oikeudet on turvattava – ei vain verotulot

Veronmaksajien oikeusturva ei saa vaarantua valtion ja kuntien turvatessa verotulojaan, muistuttaa yritysverotuksen professori Juha Lindgren. Muuttuva huoltosuhde edellyttää julkisen rahoituksen ja verotulojen turvaamista.

­– Verojen tulee perustua lakiin eikä kehitys saa vaarantaa oikeusturvaa tai johtaa tulkinnan kiristymiseen minkään asian tai verovelvollisryhmän kohdalla. Samalla verotusta koskevien ohjeiden tulee olla ymmärrettäviä, sekä auttaa henkilöitä ja yrityksiä toimimaan asiassaan oikein, Lindgren sanoo.

­­Vaasan yliopisto nimitti helmikuussa Lindgrenin talousoikeuden, erityisesti yritysverotuksen professoriksi toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Lindgren on tähän mennessä hoitanut samaa tehtävää määräaikaisena professorina ja ollut virkavapaalla aiemmasta työstään Verohallinnon ylijohtajana.

– Työni Vaasan yliopistossa jatkuu ja olen siitä hyvin innostunut. Olen viihtynyt hyvin, tämä on erinomainen työyhteisö, ja nuorten ihmisten kanssa toimiminen on energisoivaa. Opetuksen ja tutkimuksen lisäksi professorin työ on tuonut myös uusia mielenkiintoisia rooleja. Olen Verotus-lehden päätoimittaja sekä Euroopan vero-oikeuden professorien yhdistyksen EATLP:n akateemisen komitean ja Pohjoismaisen vero-oikeuden tutkimusneuvoston varajäsen.

Lindgren on toiminut jo kaikkiaan 35 vuotta vero-oikeuden parissa, niin akateemisissa tehtävissä kuin Verohallinnon palveluksessa. Määräaikainen professuuri Vaasan yliopistossa alkoi vuonna 2013. Tätä ennen hän on työskennellyt Tampereen yliopistossa ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Verohallinnossa työskentelyn hän aloitti jo vuonna 1987.

– Minulle on ollut tärkeää, että olen voinut tehdä tätä virkavapaan turvin, jolloin toinen jalka on voinut olla Verohallinnossa. Vuosina 2015­–2019 toimin keskusverolautakunnan puheenjohtajana ja Vaasassa ollessani vastasin vielä tietyistä Verohallinnon kansainvälisistä tehtävistä aina vuoteen 2015 asti.

Vaikka ylijohtajan ura jää nyt taakse, kertoo Lindgren Verohallinnon olevan hänelle jatkossakin keskeinen yhteistyötaho.

­­Tutkimusta yritysten ja yritysten omistajien verotuksesta

Lindgrenin tutkimukset ovat viime aikoina liittyneet yritysten ja yritysten omistajien välittömään verotukseen.

­­– Tutkimukseni kohteita ovat tällä hetkellä yritysten sukupolvenvaihdos, verotusta koskeva oikeuskäytäntö sekä eräät pankkien verotusta ja kansainväliseen yritysverotukseen liittyvää väliyhteisölainsäädäntöä koskevat kysymykset. Tavattoman kiinnostavia rajapintoja löytyy verolainsäädännön, kirjanpitolainsäädännön ja yhtiölainsäädännön rajoilta.

Opetus on tärkeä osa Lindgrenin työtä professorina. Hän vastaa vero-oikeuden opetuksesta talousoikeuden oppiaineessa. Opetettavaa riittää, sillä pääaineopiskelijoiden lisäksi moni kauppatieteilijä lukee talousoikeutta sivuaineenaan.

­­– Talousoikeus pääaineenaan valmistuvat kauppatieteilijät käyttävät usein nimikettä veroekonomi tai lakiekonomi. Luontevimmat ensimmäiset työpaikat valmistumisen jälkeen ovat Verohallinnossa tai verokonsultointiyhtiöissä. Näiden työkokemuksien kautta avautuu usein työuria muuallekin, Lindgren kertoo.

Katso myös

Julkisyhteisöjen velka 75,8 % suhteessa bruttokansantuotteeseen

Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien ennakkotietojen mukaan julkisyhteisöjen alijäämä oli 2,7 % suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2023. Alijäämä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x