Vastuu ja oikeus hylättyyn veneeseen riippuu löytöpaikasta

Kun vene on jätetty kaupungin tai kunnan alueelle, on vastuu hylätyn tai luvattomasti paikalle jätetyn veneen siirtämisestä kaupungilla. Yleinen menettelytapa on viedä veneet kaupungin varikolle, missä niitä säilytetään muutaman kuukauden ajan. Jos veneen omistaja ei tänä aikana hae venettään pois, se myydään huutokaupalla eteenpäin.

Jos vene on jätetty yksityiselle alueelle, tulee alueen omistajan konsultoida asiassa poliisia. Veneen tahallinen hylkääminen voi olla lainvastaista. Poliisilta kysytään toisinaan, mitä rannoille tai muille paikoille hylätyille veneille tehdään. Toimenpiteet riippuvat siitä, mille alueelle vene on jätetty. Poliisi päättää tarvittaessa, onko vene arvoton ja viedäänkö se suoraan sopivaan jätteenkäsittelypisteeseen. Poliisi ei kuljeta romuveneitä, vaan kuljetuksesta ja muista kustannuksista vastaa alueen omistaja, ellei veneen omistajaa tavoiteta.

Mikäli yksityiselle alueelle jätetty vene on myytävässä kunnossa, sovelletaan asiassa löytötavaralakia. Poliisi päättää, hakeeko se veneen poliisilaitokselle vai antaako se esimerkiksi alueen omistajalle luvan säilyttää venettä löytöpaikalla. Löytötavaralain mukaan omistusoikeus siirtyy löytäjälle kolmen kuukauden kuluttua, mikäli omistaja ei nouda venettään.

Jos uskot löytäneesi hylätyn veneen, valokuvaa se ja jätä veneen näkyvälle paikalle siirtokehotus tai maininta yksityisestä alueesta. Usein tämän seurauksena veneen omistaja hakee sen pois. Jos vene on rekisteröitävä, poliisi voi tarvittaessa ottaa yhteyttä venerekisteristä ilmenevään omistajaan. Vene on rekisteröitävä, kun moottorin teho on yli 20 hv tai pituus on vähintään 5,5 metriä.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x