Puhelimien liittymäsopimuksien määräajat lyhenevät

Sähköisen viestinnän palvelulain muutosten tavoitteena on parantaa kuluttajien asemaa, edistää viestintäverkkoinvestointeja ja viestintäpalveluiden saatavuutta sekä varmistaa entistä paremmin verkkojen turvallisuus.

Uudistuksella pannaan täytäntöön EU:n audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin (ns. AVMS-direktiivi) ja eurooppalaisen sähköisen viestinnän säännöstön (ns. teledirektiivi) tuomat vaatimukset, sekä EU:n 5G-verkkojen turvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä.

Pakkoavioliitot puhelinliittymien kanssa lyhenevät

Matkaviestinverkon määräaikaisten puhelinliittymäsopimusten enimmäiskesto lyhenee 24 kuukaudesta 12 kuukauteen. Sopimusajan lyhentäminen helpottaa kuluttajien mahdollisuuksia vaihtaa matkaviestinverkon tarjoajaa. Lisäksi teleyritys velvoitetaan tarjoamaan kuluttajalle maksuton mahdollisuus matkaviestinverkon määräaikaisen puhelinliittymän päättymispäivämäärän välittömään tarkistamiseen tekstiviestillä tai muulla vastaavalla helppokäyttöisellä tavalla.

Yleispalvelulaajakaistan vähimmäisnopeus nostetaan viiteen megabittiin sekunnissa. Yleispalvelu on aiempaan tapaan viimesijainen turvaverkko ja peruspalvelujen saatavuuden takaaja, mikäli saatavissa ei ole markkinaehtoisia ratkaisuja. Yleispalvelu koskee kuluttajia ja mikroyrityksiä. Nopeus nostetaan lopullisesti valtioneuvoston asetuksella vuoden 2021 aikana.

Yritysnumeroilla rahastavat monet – myös viranomaiset

Valtakunnallisiin tilaajanumeroihin (yritysnumerot) soittaminen saa siirtymäajan jälkeen maksaa vain matkapuhelin- tai paikallispuhelinmaksun verran. Tilaajanumeroista ei siis voi veloittaa tätä korkeampia hintoja. Esimerkiksi osa yritysten asiointinumeroista ja valtionhallinnon puhelinnumeroista on tällaisia tilaajanumeroita. Muutoksella on omituisen pitkä kolme vuotta kestävä siirtymäaika ja se tulee voimaan 31.12.2023. Yritysnumeroita ovat 0101-0109, 0201, 02021, 02024-02029, 0203-0208, 02090-02097, 029, 0301-0309, 039, 059, 071, 073, 075323-075329, 075753-075759, 075983-075989-alkuiset numerot. Näitä numeroita käyttävät yleisesti yritykset ja useat viranomaiset.

Verkkojen ja sisältöjen vastuuta ja velvoitteita laajennetaan

Tietoa välittävä teleyritys voidaan velvoittaa poistamaan laitonta sisältöä sellaisissa tapauksissa, kun tietoyhteiskunnan palvelun tarjoajaa, kuten sisällön latauspalvelua, ei tavoiteta. Tällä ehkäistään muun muassa lapsiin kohdistuvia rikoksia. Aiemman sääntelyn mukaan laitonta sisältöä ei käytännössä ole ollut mahdollista poistaa, jos palvelun tarjoaja on tuntematon tai sijaitsee ulkomailla.

Lailla pannaan täytäntöön EU:n 5G-verkkojen turvallisuuteen liittyvän yhteisen keinovalikoiman toimenpiteet, jotka koskevat viestintäverkon keskeisten kriittisten osien suojaamista. Viestintäverkossa on kiellettyä käyttää sellaista viestintäverkkolaitetta, jonka käyttäminen voisi vaarantaa kansallista turvallisuutta. Sääntelyä sovelletaan myös tiettyihin yleisiin viestintäverkkoihin liitettyihin erillisverkkoihin.

Viestintäverkkojen turvallisuutta seuraamaan perustetaan uusi verkkoturvallisuuden neuvottelukunta, jossa ovat edustettuna keskeiset viranomaiset eri hallinnonaloilta sekä teletoimiala.

Katso myös

Lutikka voi kulkeutua kirpputoritavaroissa kotiisi

Lutikat ovat yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä Suomessa. Ne kulkeutuvat koteihin esimerkiksi käytettyjen huonekalujen mukana. Kirpputoreilta …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x